Het Belang van Limburg

Drankenhan­del en Hasseltse Dreef in Stevoort verzuipen

- Geert Houben

WATEROVERL­AST

HASSELT

Het centrum van Stevoort is vrijdag onmogelijk te bereiken via de Hasseltse Dreef. Rivier de Herk zet de straat blank en doet de plaatselij­ke Prik & Tik-drankenhan­del onderlopen. De Proxy Delhaize weet het water nog net buiten te houden rond de middag.

In de Proxy Delhaize is het alle hens aan dek. “Het wachtbekke­n en de Grote Herk zijn de boosdoener­s”, klinkt het. “Donderdag was er niets aan de hand. Vandaag, vrijdag, hebben we om 10 uur moeten sluiten en nu leggen we overal zandzakjes. Het personeel is naar huis gestuurd en we hebben nog zoveel verse goederen. Zo jammer”, zucht de uitbaatste­r. Voorlopig houden ze er alles droog. “We liggen in overstromi­ngsgebied en daardoor staat het gebouw op palen. Het water stroomt klinkt het.

er

Sluis opengezet

onder

door”,

De Prik & Tik van de familie OryGoorts heeft wel prijs. De winkel ligt verder afgelegen van de straat en bijgevolg een stuk onder het niveau van de Hasseltse Dreef. “Donderdag stond er ook al water in de winkel. Vrijdagmor­gen rond vier, vijf uur was alles weg. Om 7.30 uur is mama nog op haar schoenen naar de winkel gewandeld. Een halfuur later stond alles weer onder water. Precies alsof ze ergens een sluis hebben opengezet”, zegt zoon des huizes Martijn Ory. Met een bootje versleept hij zandzakken en bakken drank. “De sterke drank en de wijnflesse­n hebben wij meteen op een verhoog gezet. Hopelijk houden de rekken het uit. Voor de rest weten we niet goed waar te beginnen. Het is al de vierde of vijfde keer dat dit gebeurt sinds 1998. In de winkel hebben we de waterstand telkens met een streepje aangeduid. Alleen in ‘98 stond het water hoger”, besluit Martijn.

 ?? MINTEN
FOTO SERGE ?? De Proxy Delhaize heeft het water buiten kunnen houden.
MINTEN FOTO SERGE De Proxy Delhaize heeft het water buiten kunnen houden.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? “Alleen in ‘98 stond het water hier hoger”, zegt Martijn Ory van de Prik & Tik-drankenhan­del.
FOTO SERGE MINTEN “Alleen in ‘98 stond het water hier hoger”, zegt Martijn Ory van de Prik & Tik-drankenhan­del.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium