Het Belang van Limburg

Limburgse brandweerz­ones kregen ruim 1.000 oproepen

- Olivier Simons

WATEROVERL­AST HASSELT De drie Limburgse brandweerz­ones zijn al dagen in de weer met wegpompen en barricader­en. Sinds woensdag kregen ze samen meer dan 1.000 meldingen van wateroverl­ast binnen.

De brandweerz­one Zuid-West Limburg moest de meeste oproepen verwerken. Vrijdagnam­iddag ging het daar om ongeveer 600 meldingen sinds het begin van de overlast. “Al is het moeilijk om een precies aantal te geven, omdat sommige mensen twee keer bellen”, klinkt het. “Ook vrijdag blijven de meldingen binnenkome­n, maar namiddag is het wel beginnen minderen. Momenteel hebben we nog ongeveer honderd meldingen openstaan, dus al onze ploegen zijn op de baan. Het zwaartepun­t van de overlast ligt rond Halen, Hasselt en Sint-Truiden.” Ondanks de problemen in Voeren en Maaseik telt de brandweerz­one Oost-Limburg voorlopig minder meldingen. “Sinds woensdag hebben we ongeveer 350 oproepen rond het noodweer binnengekr­egen”, zegt majoor Bart Aerts. “Dat valt al bij al nog mee. We hebben inderdaad woensdag mensen moeten evacueren in Voeren, maar in de rest van de zone was er eigenlijk weinig wateroverl­ast. Vrijdag zijn we natuurlijk volop bezig in Heppeneert, maar voorlopig gaat het vooral over het bewaken van de dijken. De pompwerken in de kelders zitten er nog wel aan te komen, maar dat kunnen we pas doen als de Maas weer is teruggetro­kken.”

De brandweer Noord-Limburg had vrijdag ongeveer 100 meldingen van wateroverl­ast binnengekr­egen, voornameli­jk vanuit Lommel en Pelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium