Het Belang van Limburg

Zepperen en Alken likken hun wonden

- Geert Houben

WATEROVERL­AST SINT-TRUIDEN/ALKEN Vrijdag kuisdag. In de Kleindekke­nstraat in Zepperen en de Aardbrugge­nstraat was dat nog meer van toepassing dan anders. De slachtoffe­rs waren massaal met dompelpomp­en en dweilen aan de slag om alles op te ruimen.

In de Kleindekke­nstraat is Brigitte Paemelaere aan het werk in het laagst gelegen en zwaarst getroffen huis van de straat. “Het was een zondvloed. Al het water komt op dit punt samen”, zegt de lerares. “De garage liep onder, net als de kelder en kruipkelde­r. Wij hadden nagenoeg alles al een verdieping hoger gezet. De enige schade die we hebben, is een pomp die het begeven heeft en de droge vochtschad­e natuurlijk.”

Hulp

De straat voor haar deur veranderde donderdag in een rivier. “Vrijdagmor­gen rond zes uur is het water beginnen zakken. Ik woon hier met mijn mama en tante. Gelukkig hebben we hulp gekregen van onze Dennis, een oudleerlin­g van me. Hij heeft zelfs wat vrienden meegebrach­t om alles op te ruimen. Knap toch.” Brigitte weigert negatief te zijn. “Klagen helpt toch niet. Donderdaga­vond hebben we lekker eten op tafel gezet en we hebben gelukkig elkaar nog. Hoe ik het de volgende keer zal aanpakken? Ik ga lieslaarze­n kopen en een waterdicht­e jas. En voldoende planken om alles dicht te maken, zoals de gouverneur zei. Het aantal zandzakjes was immers beperkt, kreeg ik te horen”, besluit Brigitte.

In de Aardbrugge­nstraat in Alken doet niet veel meer vermoeden dat er donderdag meer dan een halve meter water stond. Maar wie achter een voordeur gaat piepen, merkt al snel de nasleep. “En dat net nu ik mijn huis wou verkopen. Ik had dat beter vorige week al gedaan. Sinds 2002 woon ik hier en dit is de eerste keer dat ik het meemaak”, zucht een bewoonster die anoniem wil blijven. Het behangpapi­er komt los, op de meubels staat afgetekend hoe hoog het water stond en het laminaat komt omhoog. Vijf mannen zijn in de weer om alles op te ruimen. “Wat ik dacht toen ik het water binnen zag stromen? Ik had geen tijd om na te denken. Zo snel ging het allemaal. De brandweer kon niets doen. Het is wat het is.”

 ?? MINTEN
FOTO SERGE ?? In de Kleindekke­nstraat is Brigitte Paemelaere aan het werk in het laagst gelegen en zwaarst getroffen huis van de straat.
MINTEN FOTO SERGE In de Kleindekke­nstraat is Brigitte Paemelaere aan het werk in het laagst gelegen en zwaarst getroffen huis van de straat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium