Het Belang van Limburg

Premier De Croo kondigt dag van nationale rouw af

-

Dinsdag 20 juli wordt een dag van nationale rouw. Dat heeft premier Alexander De Croo vrijdag gezegd op een persconfer­entie. De feestelijk­heden voor de nationale feestdag van 21 juli worden ook beperkt, onder meer omdat een deel van het materieel nog nodig is bij de hulp- en reddingsac­ties.

Concreet zullen dinsdag alle vlaggen in het land halfstok hangen, verduideli­jkte De Croo. Op de middag volgt er dan een minuut stilte “waarvan we vragen die zo veel mogelijk te respectere­n”. Volgens de premier gaat het om de “meest catastrofa­le overstromi­ngen die ons land al gekend heeft”. “Of we nu rechtstree­ks getroffen zijn of niet, we zijn allemaal bijzonder geraakt”, aldus De Croo.

Schouder aan schouder

De Croo drukte zijn dankbaarhe­id uit aan de reddingsdi­ensten en de vele vrijwillig­ers die solidarite­itsacties organisere­n. “Dat zijn allemaal signalen dat we op een moment van zware tegenslag in ons land schouder aan schouder staan. Ik besef zeer goed dat het onmogelijk is om het grote verlies goed te maken. Maar wat we wel kunnen doen, is elkaar zo goed mogelijk bijstaan op een bijzonder moeilijk moment.” Van de meer dan twintig dodelijke slachtoffe­rs zijn er al negen geïdentifi­ceerd. Er worden ook nog eens twintig mensen vermist.

 ?? FOTO BELGA ?? Alexander De Croo.
FOTO BELGA Alexander De Croo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium