Het Belang van Limburg

België haalt zes IS-vrouwen en tien kinderen terug uit Syrië

België gaat zaterdagoc­htend zes IS-vrouwen en tien kinderen repatriëre­n vanuit Syrië. De zes vrouwen zullen onmiddelli­jk naar de gevangenis gebracht worden. Een jeugdrecht­er zal bepalen of de tien kinderen al dan niet bij familie geplaatst kunnen worden.

- Jarit Taelman

Zestien Belgische vrouwen en 31 kinderen zaten sinds vrijdagmid­dag nog gespreid over twee Syrische detentieka­mpen onder leiding van de Koerden: Al-Hol en Roj. In Al-Hol, waar momenteel nog vier moeders samen met veertien kinderen verblijven, gaat de situatie van kwaad naar erger. In het kamp heerst opnieuw een streng terreurreg­ime van IS.

Door die sterke heropbloei van IS besloot België begin maart om kinderen van IS-vrouwen tot 12 jaar te laten terugkeren uit de kampen. De moeders zelf kunnen eventueel ook terugkeren, al wordt dat “geval per geval bekeken”.

“De nationale veiligheid staat voorop”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) in het parlement. “We mogen niet blind zijn voor de realiteit, de veiligheid in de kampen is achteruitg­egaan. Als je kinderen daar laat, dan zijn zij de terroriste­n van morgen.” Door de situatie in Al-Hol beslist de regering enkel te repatriëre­n vanuit Roj. Daar verblijven in totaal twaalf Belgische moeders samen met zeventien kinderen.

Vijf jaar gevangenis

Eind mei vertrok een delegatie van het ministerie van Buitenland­se Zaken naar Roj. De twaalf vrouwen kregen te horen dat niet iedereen gerepatrie­erd zal worden en dat hen in België een gevangenis­straf van vijf jaar te wachten staat. Ook werd hen gevraagd twee documenten te onderteken­en. Het eerste document is een verklaring waarin staat dat ze wensen terug te keren naar België zonder het land schade te berokkenen. Met het tweede document stemmen de moeders in om hun kinderen zonder hen te repatriëre­n, als hun terugkeer wordt geweigerd. Een vrouw weigerde samen met haar kinderen terug te keren. De anderen wensten terug te keren, maar niet zonder hun kinderen. Slechts drie moeders tekenden het tweede document. Uiteindeli­jk keren zes moeders terug.

 ?? FOTO AFP ?? Vluchtelin­gen in het kamp in Al-Hol in Syrië.
FOTO AFP Vluchtelin­gen in het kamp in Al-Hol in Syrië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium