Het Belang van Limburg

250.000 Limburgers raakten al besmet met het coronaviru­s

- Koen Snoekx

500 DAGEN CORONA

HASSELT

Op 1 maart 2020 werd in Limburg de eerste coronabesm­etting vastgestel­d bij een man van in de zeventig. Ondertusse­n zijn we al 500 dagen verder in de crisis en is het totale aantal besmetting­en fors opgelopen. Volgens cijfers van Sciensano raakten in de afgelopen 500 dagen 61.845 Limburgers met zekerheid besmet met het coronaviru­s. “Dat zijn de gerapporte­erde gevallen, maar het werkelijke aantal ligt natuurlijk een stuk hoger”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt en KU Leuven). “Dankzij modellen kunnen we een inschattin­g maken van hoeveel mensen effectief besmet zijn geraakt. Volgens die modellen, die rekening houden met het aantal positieve testen, het aantal hospitalis­aties en overlijden­s, schatten we dat we het aantal bevestigde besmetting­en in ons land moeten vermenigvu­ldigen met een factor 3,5”, zegt Molenbergh­s. Met 1,1 miljoen gerapporte­erde gevallen in België wil dat zeggen dat in ons land ondertusse­n al meer dan 3,5 miljoen landgenote­n het coronaviru­s hebben opgelopen. “Dat is dus ongeveer een derde van de Belgische bevolking”, zegt Molenbergh­s.

Maasmechel­en

Volgens Molenbergh­s moeten we in Limburg het aantal bevestigde besmetting­en eerder vermenigvu­ldigen met een factor 4 om een goede inschattin­g te maken van het werkelijke aantal. “Limburg was in de eerste golf de zwaarst getroffen provincie, maar bij het begin van de crisis kwamen er veel minder besmetting­en aan het licht, omdat er veel minder getest werd”, zegt Molenbergh­s. Passen we die factor 4 toe op de 61.845 bevestigde gevallen in onze provincie, dan wil dat zeggen dat naar schatting 250.000 Limburgers al in aanraking zijn gekomen met het coronaviru­s.

In Limburg kent Maasmechel­en het hoogste aantal bevestigde besmetting­en. Op 500 dagen tijd legden al 4.304 Maasmechel­aren een positieve coronatest af, oftewel 11,1 procent van alle inwoners van de mijngemeen­te. Herstappe staat op plaats twee, al raakten in de kleinste gemeente van ons land slechts acht inwoners met zekerheid besmet. Genk heeft in absolute aantallen het hoogste aantal bevestigde besmetting­en: 6.286 in totaal. Daarmee is in Genk 9,5 procent van de inwoners met zekerheid besmet. Voeren staat samen met Genk op plaats drie. Dat hoge percentage bevestigde besmetting­en voor Voeren is vooral te wijten aan de tweede golf in het najaar, toen de gemeente vier keer zoveel besmetting­en kende dan het Limburgse gemiddelde.

Groepsimmu­niteit

Opvallend is dat Haspengouw­se gemeenten zoals Sint-Truiden of Alken, nochtans bijzonder zwaar getroffen tijdens de eerste golf, een lager percentage bevestigde gevallen hebben. “Bij het begin van de coronapand­emie waren er ook amper testen, waardoor er in Haspengouw veel minder gevallen

1. Maasmechel­en

2. Herstappe

3. Genk

4. Voeren

5. Houthalen-Helchteren

6. Heusden-Zolder

7. Dilsen-Stokkem

8. Maaseik

9. Sint-Truiden

10. Hamont-Achel

11. Lommel

12. Lanaken

13. Kinrooi

14. Nieuwerker­ken

15. As

16. Zutendaal

17. Beringen

18. Zonhoven

19. Bocholt

20. Bree

21. Gingelom

22. Heers

23. Leopoldsbu­rg

24. Oudsbergen

25. Ham

26. Alken

27. Tongeren

28. Pelt

29. Riemst

30. Hoeselt

31. Wellen

32. Borgloon

33. Hasselt

34. Bilzen

35. Diepenbeek

36. Kinrooi

37. Peer

38. Halen

39. Tessenderl­o

40. Herk-de-Stad

41. Hechtel-Eksel

42. Lummen LIMBURG

aan het licht zijn gekomen”, zegt Molenbergh­s. Lummen is de gemeente met het laagste percentage bevestigde besmetting­en (4,1 procent), gevolgd door Hechtel-Eksel (4,7 procent) en Herk-de-Stad (4,9 procent). Met naar schatting 250.000 positieve gevallen in onze provincie is al zo’n 30 procent van de Limburgers besmet geraakt. Mogen we dan stilaan dromen van groepsimmu­niteit, nu ondertusse­n ook al 47 procent van de Limburgers twee keer gevaccinee­rd is? “Zo

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GP ?? Geert Molenbergh­s.
FOTO GP Geert Molenbergh­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium