Het Belang van Limburg

PXL-studenten doen onderzoek naar seksueel grensovers­chrijdend gedrag

- Geert Houben

PXL HASSELT Verrassend veel ongewenste aanrakinge­n, een derde mannen onder de slachtoffe­rs en alcohol als grote boosdoener. Het zijn enkele opvallende vaststelli­ngen die vier studenten van Hogeschool PXL deden in hun onderzoek naar seksueel grensovers­chrijdend gedrag.

Het was voor hun vak onderzoek in het tweede jaar communicat­iemanageme­nt dat Nymke Dullers (19) uit Hasselt, Britt Gybels (21) uit Beringen, John Serbrock (20) uit Pelt en Anna Mechelmans (20) uit Genk zich op dit onderwerp stortten. “Wij waren heel nieuwsgier­ig naar hoe het zit met jongeren van 15 tot 25 jaar uit onze buurt”, zegt Nymke Dullers. “Het onderwerp interessee­rde ons omdat het door Bart De Pauw, de moord op Julie Van Espen, de Metoo-beweging en nog zoveel meer veel in de aandacht kwam.” Het kwartet stuurde via social media tal van enquêtes de deur uit en kreeg 210 antwoorden terug.

Ongewenste aanrakinge­n

“Net geen 70 procent van onze respondent­en kwam in aanraking met seksueel grensovers­chrijdend gedrag”, klinkt het. 50 procent was er zelfs al meerdere keren het slachtoffe­r van. Dat grensovers­chrijdend gedrag is heel breed. Op één staan ongewenste aanraavond­s. kingen (62 procent) gevolgd door nageroepen worden (37 procent). Andere vormen zijn lang aanstaren (29,5 procent), nafluiten (27 procent), het ongewenst ontvangen van seksueel getinte berichten (25 procent), gedwongen worden tot seksuele handelinge­n (11 procent), het ongewenst verspreide­n van seksuele foto’s van de slachtoffe­rs en zelfs drogeren.

Aangifte

Van de mannen die de kleinschal­ige enquête invulden, kwam ongeveer 36 procent in contact met seksueel grensovers­chrijdend gedrag. Bij de vrouwen ging het om 80 procent. Het loopt vooral fout tijdens het uitgaan (33 procent). Het merendeel van het misbruik gebeurde dan ook vooral ’s Andere plekken waar er over de schreef werd gegaan zijn het openbaar vervoer (23 procent) en op straat. Bij liefst vier op de

Aanleiding voor seksueel grensovers­chrijdend gedrag

Ongewenste aanrakinge­n Naroepen

Lang aanstaren Nafluiten Ongewenste seksueel getinte berichten Verspreide­n van seksuele foto’s Gedwongen worden tot seksuele handelinge­n Drogeren

62%

37% 29,5%

27%

25%

24,8%

11%

0,7% vijf feiten was een man de dader. Bij personen die meerdere keren in contact kwamen, was dit zelfs 95 procent. Meestal gebeurde dit door een onbekende of een kennis maar ook door vrienden en partners. “Opvallend is dat slechts 6 procent van de personen die één keer werden lastiggeva­llen naar de politie stapten, bij respondent­en die meerdere keren werden lastiggeva­llen was dat zelfs maar 3,51 procent”, zegt Nymke. “We vroegen de daders wat de redenen waren voor hun gedrag. Bij het merendeel was er naar eigen zeggen geen aanleiding voor (80 procent). De rest gaf als redenen aan dat er te veel alcohol in het spel was en dat ze wisten dat hun slachtoffe­r hun gedrag niet wenselijk vond”, besluit Nymke.

 ?? FOTO RR ?? Nymke Dullers, Britt Gybels, John Serbrock en Anna Mechelmans deden een onderzoek naar seksueel grensovers­chrijdend gedrag bij jongeren.
FOTO RR Nymke Dullers, Britt Gybels, John Serbrock en Anna Mechelmans deden een onderzoek naar seksueel grensovers­chrijdend gedrag bij jongeren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium