Het Belang van Limburg

Kapitein Bryan Heynen “Wij moeten het hoogste ambiëren”

-

In België zijn we er traditione­el snel bij. En dus wordt amper één week na de finale van Euro 2020 het nieuwe voetbalsei­zoen al in gang gefloten. Club Brugge en KRC Genk serveren het voorgerech­t: de Supercup. Bryan Heynen, kapitein van Genk, mag de aftrap geven.

Genk bereidt de Supercup in een ontspannen sfeertje voor. Donderdag een teambuildi­ngsactivit­eit, vrijdag een relaxte training van een goed uur. De driedaagse stage in net Nederlands­e Zeeland staat duidelijk ook in het teken van de groepssfee­r. Maar vergis je niet, op mentaal vlak heeft de club een switch gemaakt. Coach John van den Brom maakt er geen geheim van: hij wil in Brugge zijn eerste prijs van het seizoen pakken. De voorbode van meer. Hij schuwt de straffe woorden niet en wil vol voor de titel gaan. Kapitein Bryan

Heynen spreekt zijn coach niet tegen.

“Dat is misschien on-Belgisch. In het verleden werd er wat voorzichti­gere taal gesproken. Maar als Genk een topclub wil zijn en blijven, dan moeten we inderdaad het hoogste ambiëren. We zitten nu ruim twee weken ver in de voorbereid­ing. Wat stel ik vast? Dat er nog niemand vertrokken is en dat er een viertal spelers gehaald zijn die ons iets kunnen bijbrengen. Daardoor zijn ook alle posities dubbel bezet. Kortom, we kunnen voortbouwe­n op wat we vorig seizoen hebben neergezet en dat was niet niks. Hoger eindigen dan toen mag, nee moet het doel zijn. Maar natuurlijk zijn er ook andere ploegen die dezelfde ambitie uitspreken.”

Houd je nog rekening met het vertrek van bepaalde sleutelspe­lers?

“Dat kan natuurlijk altijd. Maar op dit ogenblik is het overal redelijk rustig. Ik denk dat veel clubs nu pas de gevolgen van corona gaan voelen. Voor mij hoeft er niemand te vertrekken. Integendee­l. Laat ons iedereen maar aan boord houden.”

Zaterdag kunnen jullie al een trofee winnen: de Supercup. Zijn jullie favoriet?

“Ik denk dat het fiftyfifty is.”

Club Brugge mist met Mignolet, Vanaken en Vormer wel drie sleutelfig­uren.

“En wij dan? Wij missen onze Colombiaan­se muur. Onze hele defensie, zeg maar. Maar dat zal ik niet als excuus inroepen. Wie zaterdag aan de aftrap komt, verdient zijn plaats. Geloof me vrij, wij gaan zaterdag voluit voor die trofee. Ik ben wel benieuwd naar de reactie van het publiek. We spelen op verplaatsi­ng, voor tienduizen­d thuisfans. Ik ben benieuwd naar hun reactie. Na al die coronatoes­tanden verwacht ik dat die mensen erg uitbundig zullen zijn.

Dat kan een rol spelen. Maar ik kijk ernaar uit.”

John van den Brom zegt: de speeltijd is voorbij. De voorbereid­ing is achter de rug. Vanaf nu wordt het bittere ernst.

“Daar heeft hij gelijk in. Oké, het was een korte voorbereid­ing met hinderniss­en. Maar zaterdag de Supercup, een week later Standard en begin augustus al Europees voetbal. Dat zijn allemaal wedstrijde­n die ertoe doen. Hoe belangrijk de start van het seizoen is, is een jaar geleden gebleken. De punten die je in de beginfase verliest, draag je mee voor de rest van het seizoen en kom je op

het einde van de rit tekort. Dat mag zich niet herhalen.”

Hoe ziet een perfect seizoen er voor jou uit?

“Een perfect seizoen bestaat niet. Je komt altijd eens een mindere periode tegen. Maar ook in een slechte periode moet je punten pakken. Dat is iets wat vorig seizoen niet lukte. We werden geconfront­eerd met heel hoge pieken en heel diepe dalen. Ik ga ervan uit dat we daaruit de nodige lessen hebben getrokken.”

Bestaat niet het gevaar dat de competitie­start ondergesch­ikt wordt aan de voorronde van de Champions League? Die komt er al snel aan.

“Daar ben ik niet bang voor. Uiteraard denken veel jongens nog terug aan de vorige campagne in de Champions League en smaakt dat naar meer. Maar het is nog te vroeg om daar nu al mee bezig te zijn. Maar stel dat we het halen. Dan denk ik dat we beter voor de dag zullen komen dan destijds. Deze groep is volwassene­r. In tegenstell­ing tot toen is de groep nu samengehou­den en nog versterkt.”

De potentiële tegenstand­ers in de voorronde zijn Benfica, Shakhtar, Monaco, Celtic en Midtjyllan­d. Voorkeur?

“Neen. Omwille van de locatie zou ik zeggen: Shakhtar liever niet. Maar voor de rest mag het iedereen worden.”

Jij bent de kapitein van het schip. Maar met bijvoorbee­ld Eiting is er een mondige Ajacied bijgekomen.

“Een uitstekend­e zaak. Mijn standpunt is: in de groep moet iedereen zijn zeg kunnen doen en vertellen wat hij op zijn lever heeft liggen. Carel is zeker zo’n figuur. Hij is heel aanwezig op en naast het veld. Ik juich dat toe.”

Vier nieuwkomer­s in totaal, dat betekent toch weer aanpassen.

“Juist. Maar ik voel nu al dat de groep uitstekend aan mekaar hangt. Je weet, tijdens zo’n stage is het de gewoonte dat nieuwkomer­s voor de groep een liedje moeten zingen. Hier in Zeeland krijgen we een heel concert te horen, want de jongens die in de vorige winterstop bij de groep zijn gekomen, moeten ook hun lijflied nog brengen.”

Hopelijk slaan zij vooral zaterdag de juiste toon aan.

“Dat moet lukken. Tegen AZ zag je de automatism­en van het slot van vorig seizoen al terug. Er schuilt heel veel kwaliteit in deze groep en de nieuwkomer­s geven zich voor de volle honderd procent. We zijn klaar voor de strijd.”

 ?? Roger Cox ?? SUPERCUP: CLUB BRUGGE-KRC GENK ZATERDAG 20U45
Roger Cox SUPERCUP: CLUB BRUGGE-KRC GENK ZATERDAG 20U45
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium