Het Belang van Limburg

Djokovic gaat dan toch voor Golden Slam

- Marc Vermeiren

Zou het onmogelijk­e

mogelijk worden? Nu Novak Djokovic (34) zijn deelname aan de Olympische Spelen heeft bevestigd, blijft hij in de race voor de Golden Slam – een kalenderja­ar waarin alle vier majors gecombinee­rd worden met olympisch goud. Alleen Steffi Graf heeft hem dat in 1988 voorgedaan.

Na zijn zege op Wimbledon vorige zondag had Djokovic nog twijfel gezaaid over zijn olympische passage. De combinatie van lege tribunes, coronabesl­ommeringen en beperkinge­n qua entourage hadden zijn appetijt afgebot. Zelf schatte hij zijn kansen op fiftyfifty in. Maar ’s mans ambitie en eerzucht hebben het toch gehaald van zijn reserves. “Ik heb mijn ticket voor Tokio geboekt en zal me met veel trots bij Team Servië voegen. Spelen voor mijn land was altijd al een speciale motivatie.”

In Peking 2008 won Djokovic brons, vier jaar later in Londen droeg hij de Servische vlag, maar werd hij in de halve finale uitgeschak­eld door Andy Murray. Op de Spelen van Rio struikelde hij al in de eerste ronde over Juan Martin del Potro. Het allerhoogs­te ontbreekt dus nog.

Opluchting voor organisati­e

In 2020 heeft Djokovic al de eerste drie grandslamt­oernooien op zijn naam geschreven, een lijstje dat slechts vier mannen eerder hadden verzameld. Met zijn huidige vorm – de Serviër won acht van de twaalf voorbije majors – geldt hij ook voor de US Open midden september als absolute topfavorie­t. Een volledige Grand Slam brengt hem bij een uiterst exclusief gezelschap, met alleen Don Budge (1938) en Rod Laver (1962 en 1969) als mannelijke leden. De vrouwensec­tie telt met Maureen Connolly (1953), Margaret Court (1970) en Steffi Graf (1988) drie aanwezigen, waarvan Graf in 1988 ook nog olympisch goud won – goed voor de Golden Slam. De Japanse organisato­ren zullen Djokovic’ besluit met enige opluchting begroeten. Roger Federer, Rafael Nadal en Serena Williams hadden zich eerder al afgemeld, zodat Djokovic de enige van de vier übervedett­en uit het tennis is die paraat zal staan. Nog een aanzienlij­ke bonus voor Japan is uiteraard het heroptrede­n van Naomi Osaka, die als Japanse een van de grote gangmakers voor het evenement moet worden. Osaka had zich met mentale problemen teruggetro­kken uit Roland-Garros en forfait gegeven voor Wimbledon.

 ?? FOTO REUTERS ?? Novak Djokovic schreef vorig weekend Wimbledon op zijn naam.
FOTO REUTERS Novak Djokovic schreef vorig weekend Wimbledon op zijn naam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium