Het Belang van Limburg

“Weeral Mohoric...”

- Bram Vandecapel­le in Libourne

Edward Theuns (6de) en Jasper Stuyven (10de). Op basis van de uitslag zou je denken van niet, maar de Belgen van Trek-Segafredo hebben een enorme kans op ritwinst in de Tour gemist. Ondanks de steun van nóg een ploegmaat botsten ze op eenzaat Matej Mohoric. Stuyven: “Niemand in de kopgroep was super, behalve hij.” Theuns: “Hij reed 25 kilometer alleen ondanks de tegenwind. Dan moeten we nadien niet onnozel doen.”

De Tour was vrijdag toe aan de wine stage. Wijnliefhe­bber Jasper Stuyven had voor de start via Instagram een oproep gedaan om één van zijn Tour-rugnummers te ruilen voor een goeie fles Bordeaux. Rugnummer 47 zou flink in waarde gestegen zijn, als hij in Libourne de rit had gewonnen.

Stuyven had ook naar de negentiend­e rit toegewerkt. In de Alpen en Andorra behoorde hij ondanks zijn 81 kilogram tot de veertig beste klimmers van het peloton. In functie van zijn kans op winst in de rit van vrijdag klom hij in de Pyreneeën bewust met de handrem op.

Met succes. De negentiend­e rit bood een laatste kans voor de aanvallers. Stuyven was mee, Brent Van Moer en Edward Theuns ook. Oliver Naesen niet: “Ik ben al een paar dagen ziek. Ik slaap slecht en mijn strottenho­ofd zit stampes vol.” Zieken hadden in deze rit aan 47,9 km/u niks te zoeken. Het was koersen met de gas open. Het duurde tot kilometerp­aal zeventig eer de beslissend­e vlucht van twintig renners weg was. De reden voor die lange wachttijd waren valpartije­n, waarop Tadej Pogacar zich manifestee­rde als de patron. Wie toch probeerde weg te rijden, kreeg de geletruidr­ager als stoorzende­r in het wiel. Stuyven dacht er het zijne van: “Blijkbaar mogen we niet meer koersen als er een paar man achterop geraakt is. Als ik bergop moet lossen, wacht Pogacar toch ook niet?”

Nieuweling­enkoers

Eenmaal de vlucht van twintig vertrokken was, kregen we een van de mooiste uren uit deze Tour te zien: slag om slinger demarrages. Het leek wel een nieuweling­enkoers. “Iedereen wou aanvallen, maar het is het einde van de Tour, dan zit er nog weinig snee op. Na twee minuten waaiden de aanvallers van zelf terug”, zei Stuyven, die zelf ook zeven keer in het offensief trok. De harde strijd kostte de kop van debutant Brent Van Moer: “Ik was niet top vandaag.”

Op veertig kilometer van de streep bleven er nog tien renners over. Ploegmaten Stuyven en Theuns waren het enige duo. Een overtal, maar ze reageerden niet toen Matej Mohoric op 25 kilometer van de streep wegreed. “Op kousenvoet­en. Toen Mohoric weg reed, wist ik al dat het kalf verdronken was, omdat je weet dat hij ook nog hulp krijgt van de motors. Daar moet je niet over klagen, want dat is algemeen geweten. Het wordt zelfs aangestipt tijdens onze tactische bespreking vooraf”, zegt Stuyven.

Tijdens de koers zei ploegleide­r Kim Andersen iets anders: “Be smart. Wel tien keer”, zuchtte Stuyven. Het baatte niet. Stuyven: “We reden er nog met negen sterke jongens achteraan, maar in zo’n situatie wordt er vooral veel naar elkaar geloerd.” Theuns: “Toen Mohoric al dertig seconden voorsprong had, hebben we één momentje gehad dat de samenwerki­ng goed was, maar dan slaat er eens iemand een kopbeurt over om nadien te demarreren en dan zit het spel weer op de wagen.”

Stuyven: “We hebben elkaar doodgedaan.”

Choco

Theuns: “Ik zat redelijk snel choco. Maar Mohoric rijdt ondanks de tegenwind 25 kilometer alleen op kop. Dan ben je de sterkste.” Na afloop kan je je afvragen of Trek-Segafredo misschien beter de krachten had moeten bundelen. Met ook Julien Bernard hadden ze een derde pion mee in de oorspronke­lijke groep van twintig.

Stuyven: “Julien zou zich wegcijfere­n voor Eddy en mij. Misschien had we één kaart moeten trekken in plaats van twee...” Theuns: “Ik had het gevoel dat Jasper iets beter was dan ik, maar dat had geen verschil gemaakt. Je mag nog met vijf zijn, je moet vooral de benen hebben. Ik had die niet.”

Theuns gaf na afloop toe dat hij minder teleurgest­eld was dan na de twaalfde rit, toen hij Politt zag winnen. “Toen had ik wel de benen om te winnen.”

Bij Stuyven was de teleurstel­ling groter. Het is al de tweede keer dat hij in deze Tour op een ontketende Mohoric botst. “Weeral hij... Klote. Er zijn al zo weinig kansen in de Tour, en dan ben je mee en dan lukt het nog niet.” De winnaar van Milaan-Sanremo vond troost op Instagram. Met Chateau Beychevell­e en Chateau Pavie zijn al twee topdomeine­n uit de buurt bereid om een fles wijn te ruilen met zijn rugnummer. Dan toch nog prijs deze Tour.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Jasper Stuyven en Edward Theuns hadden in de groep van twintig vluchters nog een ploegmaat (Julien Bernard, vooraan) mee.
FOTO BELGA Jasper Stuyven en Edward Theuns hadden in de groep van twintig vluchters nog een ploegmaat (Julien Bernard, vooraan) mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium