Het Belang van Limburg

6 MEI 2002

Moord op Pim Fortuyn: “Ook ik ben al met de dood bedreigd”

-

De Nederlands­e rechtse politicus Pim Fortuyn wordt op 6 mei 2002 doodgescho­ten op een parkeerter­rein in Hilversum.“Ik weet nog dat ik in de auto zat toen ik het op de radio hoorde”, vertelt Sil. “Ik ben geen supporter van Pim Fortuyn, maar dat hij om zijn politieke mening werd doodgescho­ten, was toch een schok. Ik heb ook altijd een mening gehad en ik heb nooit mijn mond gehouden. Ook ik ben al met de dood bedreigd. Mijn ouders kregen eens telefoon op oudejaarsa­vond: ‘Gelukkig nieuwjaar, maar niet voor uw zoon. Die maken we dit jaar een kopje kleiner.’ Boze verwijten vliegen rond op het internet, mensen worden gedemonise­erd. Zoals

Marc Van Ranst die is moeten onderduike­n. Oké, hij communicee­rt speciaal, maar ik heb veel respect voor hem en andere virologen die ons door deze crisis helpen. Het is zo erg dat mensen geen respect meer hebben voor andermans mening. Iemand daarom doodschiet­en, neen, dat gaat er bij mij niet in.”

Negen dagen na de aanslag kreeg Pim Fortuyn postuum 1.358.942 stemmen bij de verkiezing­en, zijn partij Lijst Pim Fortuyn behaalde 26 zetels. De linksradic­ale milieuacti­vist Volkert van der Graaf die de moord pleegde, kreeg 18 jaar celstraf, maar kwam in 2014 voorwaarde­lijk vrij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium