Het Belang van Limburg

Jos Fransen wint onder naam van zijn vrouw

- Jos Thomassen

DUIVENSPOR­T MELUN Op Melun speelde Marijke Tomballe eerste en negende bij de oude duiven en tiende en elfde bij de jarigen. Marijke Tomballe? “Ik speel onder de naam van mijn vrouw, per toeval”, verklaart Jos Fransen (67) uit Zepperen.

“Tot 2008-2009 speelde ik samen met mijn broer Roger onder de naam Fransen Gebroeders. Maar toen hij een hartinfarc­t kreeg ben ik hier in Zepperen zelf begonnen”, vertelt Jos. “Wij hadden nog een groot aantal chipringen op onze tandem geregistre­erd, vandaar dat ik hier startte onder de naam van mijn vrouw”, legt Jos de verwarring uit. “Met duiven van bij hem en van Miel Engelenbos.” In een vorig leven zette Jos alles op de fond. Daarna schakelde hij over op de vitesse. “Tot driehonder­d kilometer. Vorig jaar ben ik begonnen op de kleine halve fond en ze doen het goed.”

Zijn duiven hebben intussen al negen vluchten in de vleugels. “Ze waren goed in orde”, beweert Fransen. “Ik zocht de week voor de inkorving naar extra motivatie. Normaal gaan ze hier zo de korf in. Donderdag liet ik de duivinnen een half uur bij de weduwmanne­n. Blijkbaar heeft dat gewerkt”, lacht de gepensione­erde opzichter, die zweert bij natuurlijk­e producten. “Ik ben nog van de oude stempel. Een halve kilo honing en een halve citroen in het drinkwater, wat rode biet en appelazijn. Dat is mijn recept. Met dit vochtig weer leg ik ook verwarming­splaten op het hok. Bij thuiskomst krijgen ze een lauw bad en verduister ik twee à drie dagen. Voor het vertrek mogen ze in de volière een bad nemen. Duiven die dat niet uit zichzelf doen, korf ik niet in. Ik koop ook geen duiven. Ze hebben me ooit 2.000 euro geboden voor een duif. Ik lijd nog geen honger, heb ik geantwoord.”

 ?? FOTO JTH ?? Jos Fransen: “Ze hebben me ooit 2.000 euro geboden voor een duif, maar ik heb geweigerd.”
FOTO JTH Jos Fransen: “Ze hebben me ooit 2.000 euro geboden voor een duif, maar ik heb geweigerd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium