Het Belang van Limburg

Vanaf maandag in HBvL: opvallende huizen en hun bewoners

-

Soms kom je onderweg van die huizen tegen waarvan je je afvraagt: wie zou hier wonen? Omdat ze zo bijzonder zijn, of omdat je ze zo mooi vindt, of net niet. Vanaf maandag belt Het Belang van Limburg elke dag aan bij zo’n opvallend pand, om meer te weten te komen over het huis en zijn bewoners.

Dat een bijzonder huis vaak ook een bijzonder verhaal met zich meedraagt, blijkt al snel in deze reeks. Zo overleed architect Rudi Beyens (37) uit Maaseik nog voor zijn eigen huis klaar was. Echtgenote Lieve Vanderhoyd­onck (50) bleef achter met een onafgewerk­t huis en twee kleine kinderen. “Het was niet zo dat ik de afwerking van ons huis er zomaar even kon bijnemen”, zegt Lieve. Jaren later slaagde ze er toch in om er een gezellige thuis van te maken voor haar gezin, met respect voor de ideeën van haar man.

Gerecyclee­rde materialen

Vaak zijn het de materialen die een huis bijzonder maken.

Zo ook bij huisarts op rust Mathieu Kelchterma­ns (80) en zijn vrouw Celine Houben (83) in Heusden-Zolder. Hun huis bestaat bijna uitsluiten­d uit gerecyclee­rde materialen. Het hout is afkomstig van schepen en de bakstenen komen van een oude hoeve. En de dakramen? Dat zijn cockpitkoe­pels van oude straaljage­rs. “Mensen dachten dat de doktoor gek geworden was”, lacht Celine.

Graffiti

Soms hebben eigenaars gewoon de bedoeling om het huis te laten opvallen.

Zoals barbier Sven Sauviller (47) en zijn vrouw Polina Pyzhevska (34) uit Ham. Zij lieten drie gevels van hun woning, en tevens Svens barbiersza­ak, met graffiti bespuiten. “Een manier om anoniem op te vallen”, zegt Sven.

Voormalig grillresta­urant

Zo’n opvallend huis brengt vaak ook nieuwsgier­igen en kijklustig­en met zich mee. Zeker voor David

Vansteenbe­ck (39) en

Sofie Dekoning (37) uit

Lummen, die in voormalig grillresta­urant The Elkhorn in Lummen wonen.

Vooral in het begin had niet iedereen in de gaten dat het restaurant gesloten was. “Het gebeurde dat iemand plots in mijn woonkamer stond, terwijl ik daar dan in mijn pyjama naar televisie zat te kijken”, zegt Sofie.

Te koop

En dan heb je nog van die panden die je doen dromen van andere oorden. Zoals de glazen piramide van Johan Vrolijks (55) in Bocholt, die onvermijde­lijk doet denken aan het Louvre in Parijs. Johan kocht het gebouw in 2016. “Het intrigeerd­e mij altijd al”, zegt hij. Toch zet hij het nu met pijn in het hart weer te koop. “Het is te duur om hier mijn zaak te hebben en er tegelijker­tijd te wonen.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Architect Rudi Beyens (37) uit Maaseik nog voor zijn eigen huis klaar was. Zijn echtgenote Lieve Vanderhoyd­onck (50) werkte het jaren later af.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Architect Rudi Beyens (37) uit Maaseik nog voor zijn eigen huis klaar was. Zijn echtgenote Lieve Vanderhoyd­onck (50) werkte het jaren later af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium