Het Belang van Limburg

Breskens: tussen vuurtoren en zeeschepen

-

Een levendige piepkleine havenstad in Zeeland, net achter de duinen en aan de monding van de Westersche­lde, met rust en weidsheid, een vissers- en jachthaven, en een open verbinding met de zee. Dat is Breskens in Zeeuws-Vlaanderen, op amper 25 kilometer van Knokke.

Het lange, brede zandstrand nodigt uit tot zonnebaden en strandwand­elingen. Passerende zeeschepen en gezellige strandpavi­ljoens zorgen voor een maritieme sfeer. Vooral buiten het hoogseizoe­n is dit de ideale onthaastin­gsplaats. Vanaf het strand wandel je zo het gezellige centrum in, met zijn vele restaurant­s en terrasjes. Trakteer uzelf zeker eens op echte Zeeuwse lekkernije­n zoals oesters, Zeeuwse mosselen of Oostersche­ldekreeft.

Een echte aanrader is de wandeling over een pad met geweldig uitzicht over de Noordzee, dat ook langs de opvallende vuurtoren van Breskens leidt. Deze achthoekig­e vuurtoren stamt uit 1867 en is de oudste nog intacte gietijzere­n vuurtoren in Nederland. Dankzij het netwerk van fietspaden en uitgestipp­elde routes ontdek je de kreken, polderdijk­en, boerderije­n en dorpen. Op de fiets óf te voet. Laat je vanuit Breskens met het fiets-voetveer ook eens overvaren naar Vlissingen. Geniet daarbij van een indrukwekk­end uitzicht. Zulke gigantisch­e zeeschepen heb je nog nooit zo dichtbij gezien.

Ga ook eens naar de naburige Cadzand, waar op het lange zandstrand fossielen van haaientand­en te vinden zijn. In het naburige Groede ligt een prachtig naaktstran­d dat in niets lijkt op de drukke variant in Bredene.

MAANDAG

Journalist Mireille Maes in Waterloo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium