Het Belang van Limburg

Zestiger riskeert 3 jaar cel voor kweken wietplante­n

- Shauni Deferm

RECHTBANK MAASMECHEL­EN Een 63-jarige man riskeert drie jaar cel voor twee plantages in Maasmechel­en. Zelf ontkent hij zijn betrokkenh­eid. “Ik werd benaderd door Albanezen”, zo klonk het.

Het dossier startte nadat de politie informatie had gekregen over een mogelijke plantage in een woning in de Kerkhofstr­aat in Maasmechel­en. Omdat de 63-jarige eigenaar gekend is bij de politie voor drugsfeite­n, werd er een onderzoek gestart. “Een warmtemeti­ng van zijn huis was positief. Bovendien hing er een sterke cannabisge­ur”, zo sprak de aanklager. Op basis van die aanwijzing­en werd er op 29 januari 2019 een huiszoekin­g uitgevoerd. “We vonden een plantage van 600 planten. Verder was er ook een ruimte ingericht als studio, met een frigo en een matras”, aldus de procureur. De lege bidons plantenvoe­ding en het knipafval wees bovendien op eerdere oogsten.

Albanese huurders

De politie viel dan ook binnen in de eigen woning van de man. Ze vonden vijftien zakken potgrond en huurcontra­cten op naam van enkele Albanezen voor het pand in de Kerkhofstr­aat en voor een tweede woning op de Oude Baan. Volgens de procureur ging het om valse documenten om de politie op een fout spoor te zetten en zou er geen sprake geweest zijn van Albanese huurders. Ook in het tweede pand was er een cannabispl­antage is werking. Daar ging het om 1.300 planten. Volgens de zestiger heeft hij niets te maken met de plantages. De man vraagt via zijn advocaat de vrijspraak. “De potgrond in zijn eigen woning diende voor het tuinonderh­oud bij zijn buurvrouw. Hij hielp die vrouw al jaren”, aldus zijn raadsman.

De procureur vraagt een celstraf van drie jaar en een geldboete van 16.000 euro.

→ Vonnis op 22 juli

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium