Het Belang van Limburg

Dieven komen via achterdeur en stelen juwelen van Maria (89)

Maria Linsen (89) uit As is donderdag in vooravond in haar eigen huis beroofd door drie mannen. Het trio kwam doodleuk haar huis binnen via de achterdeur. Terwijl twee daders een praatje maakten met de verraste vrouw, stal de derde verdachte haar juwelen.

- Roger Dreesen

Maria is daags na de gebeurteni­ssen nog danig onder de indruk. Als haar zoon Vital op bezoek komt om te praten over de inbraak, is ze nog boos. “Ik was televisie aan het kijken toen hier opeens drie jongere kerels stonden. Ze waren gewoon via de achterdeur naar binnen gestapt. Twee gasten, twintigers denk ik, hielden me aan de praat. Ze moesten bij de buur zijn maar die was niet thuis vertelden ze. En of ze ondertusse­n bij mij in huis mochten wachten”, vertelt Maria.

Zonnebril

Dat gaf een derde dief - een ietwat jongere man - de kans om naar boven te sluipen en de juwelen van Maria, de ringen van haar man en enkele ivoren sieraden mee te graaien. Eens Maria doorhad dat er iets niet pluis was, waren de dieven gehaast en maakten ze zich uit de voeten.

Totaal verbouwere­erd bleef de 89jarige bewoonster achter. Op het moment dat de gealarmeer­de familie en de politie arriveerde­n, was er in de buurt geen verdachte meer te bekennen. “De inbraak moet goed zijn voorbereid”, zegt zoon Vital. “Ze zijn rond 17.30 uur bij mama binnengega­an, ze droegen een mondmasker en een zonnebril. Een van hen was in het zwart gekleed. Omdat mama mijn telefoonnu­mmer niet direct bij de hand had, ging er ook wat tijd verloren om mij te alarmeren.”

Camera

Zoon Vital hoopt dat iemand in de buurt iets gezien heeft. “Als er in de buurt camerabeel­den zijn willen we die graag overmaken aan de politie.” Maria hoopt dat de dieven wroeging krijgen en haar juwelen nog terugbreng­en. “Die hebben emotionele waarde. Desnoods laten ze ze achter in de brievenbus”, zegt Maria. De familie heeft de foto ’s van de gestolen juwelen overgemaak­t aan de politie. De politie Carma voert een onderzoek en bevestigt dat er klacht is ingediend. Intussen is aan het huis van Maria een camera geplaatst omdat de familie via Facebook vernam dat de voorbije maanden gelijkaard­ige inbraken in de buurt zouden zijn gepleegd. Bij de politie zegt men dat de voorbije weken geen soortgelij­ke diefstalle­n zijn gemeld en er dus geen sprake is van een tendens.

 ?? FOTO RDR ?? Maria Linsen kreeg drie inbrekers over de vloer op klaarlicht­e dag.
FOTO RDR Maria Linsen kreeg drie inbrekers over de vloer op klaarlicht­e dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium