Het Belang van Limburg

Verbeterde voetpaden maken binnenstad toegankeli­jker

- Johnny Geurts

WERKEN BILZEN De hobbelige kasseien in het stadscentr­um van Bilzen hebben plaats geruimd voor nieuwe, beter begaanbare straatsten­en, die een looplijn vormen rondom de markt en de aangrenzen­de winkelstra­ten. In totaal werd 500 meter aan nieuwe stoepen aangelegd.

Samen met de Stedelijke Toegankeli­jkheidsadv­iesraad pakte Bilzen het afgelopen jaar de stoepen in de binnenstad aan. “We hebben nu een looplijn van beter begaanbare plaveien aangelegd rond de Markt en verder getrokken naar de Onze-Lieve-Vrouwstraa­t en de Genutstraa­t. Deze nieuwe stoepen zijn zeer vlak, dat is veiliger en gemakkelij­ker voor passanten. De voetpaden zijn veel comfortabe­ler dan de hobbelige kasseien. Het is niet alleen voor de minder mobiele gebruikers met bijvoorbee­ld een rolstoel of rollator een pluspunt, maar ze zijn ook voor kinderwage­ns of vrouwen op hoge hakken een verademing. We hebben ook meteen de natuursten­en stroken op het wegdek bewerkt zodat fietsers meer grip krijgen op de weg”, stelt burgemeest­er Johan Sauwens (Trots op Bilzen).

Jazz Bilzenplei­n

Enkele minder mobiele Bilzenaren testten de looplijn donderdag uit. “Ik moest vroeger altijd goed kijken waar ik liep om niet te struikelen over de kasseien. Nu er overal een strook met deze vlakke en niet gladde kasseien is aangelegd, voel ik me al een stuk veiliger. Ze passen ook perfect in het historisch­e kader van ons centrum”, vindt Rina (70). In totaal werd 500 meter aan fietspaden aangelegd. Schepen Guido Cleuren (Beter Bilzen): “De stroken zijn overal minstens 1,5 meter breed. Deze makkelijk toegankeli­jke wandelzone­s gaan we bij de heraanleg van het Jazz Bilzenplei­n ook aanleggen naast het Camille Huysmanspl­ein zodat er een veilige pad wordt doorgetrok­ken tot aan ons Stedelijk Administra­tief Centrum.” De aanleg van het huidige stoepentra­ject bedraagt 225.000 euro.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Leden van de Toegankeli­jkheidsadv­iesraad testten de nieuwe looplijnen donderdag uit.
FOTO JOHNNY GEURTS Leden van de Toegankeli­jkheidsadv­iesraad testten de nieuwe looplijnen donderdag uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium