Het Belang van Limburg

Veerle Heeren al meteen met laarzen in modder

-

POLITIEK

Haar eerste werkdag terug als burgemeest­er was er voor Veerle Heeren (CD&V) één met veel modder. Bezorgd ging ze vrijdag de toestand van alle wachtbekke­ns in de regio bekijken. “Het is heel nipt geweest”, stelt ze vast. “Dat er geen extra buien meer gevallen zijn, heeft ons gered. Gelijktijd­ig zien we nu ook hoe alle maatregele­n die we hier in het verleden al genomen hebben, hun werk doen. Alle wachtbekke­ns hebben we optimaal kunnen benutten. Maar er is ook de goede samenwerki­ng geweest met landbouwer­s en grondeigen­aars in de streek. Die hebben er voor gezorgd dat we het water maximaal kunnen bufferen om wateroverl­ast in de lager gelegen gebieden te voorkomen. Sint-Truiden is op dat vlak echt een pionier geweest in Limburg. Dat blijkt nu succesvol.”

Niet rusten

In Zepperen zorgde het water overigens wel voor ellende. Daar kregen verschille­nde inwoners smurrie binnen in hun kelder en woning. Velden en een manege

XTkwamen blank te staan. Ook enkele weken geleden was er in de Trudostad ernstige wateroverl­ast. “We zien op dit moment bovendien wat voor vreselijke taferelen er zich op amper twintig kilometer hier vandaan afspelen. Dan weten we dat we zeker niet op onze lauweren kunnen rusten,” aldus Heeren.

Subsidies

“Mensen vragen ons vaak om de wateroverl­ast ‘op te lossen’, al is dat door de klimaatver­andering helaas zelden definitief. Er zijn steeds bijkomende maatregele­n

Ynodig. Onze erosiebest­rijding en onze wachtbekke­ns hebben ons nu misschien nipt gered, maar we gaan toch meer moeten doen. Dat betekent: meer gecontrole­erde overstromi­ngsgebiede­n, en meer overleg met grondeigen­aars. We hebben ook subsidies voor particulie­ren die ons op hun grond willen helpen om de erosie tegen te gaan. De huwelijken die vrijdag op het programma stonden, werden overgenome­n door één van de schepenen, zodat de burgemeest­er zich op haar eerste werkdag helemaal aan de wateroverl­ast kon wijden.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Burgemeest­er Veerle Heeren kwam vrijdag de toestand van alle wachtbekke­ns inspectere­n.
FOTO JOZEF CROUGHS Burgemeest­er Veerle Heeren kwam vrijdag de toestand van alle wachtbekke­ns inspectere­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium