Het Belang van Limburg

Veertig jaar Radio Ariane: “Ze hebben ons niet klein gekregen”

Radio Ariane blaast deze week 40 kaarsjes uit. De lokale radio uit Kortessem verdween uit de ether, maar is nog springleve­nd op internet. “We gaan door zolang as ’t God belieft”, zegt oprichter Kamiel Jammaers (81).

- Miranda Gijsen

Op 12 juli 1981 zond lokale radio Ariane – toen nog Radio Telstar – voor het eerst uit vanuit de living van oprichter Kamiel Jammaers en zijn vrouw Irma Swerts aan de Vinckenroy­estraat in Kortessem. Samen met zoon Ronny had Kamiel een zendkast gebouwd.

“Dat was de tijd dat alles nog kon en mocht”, vertelt Ronny. “We zijn begonnen in de woonkamer en daarna verhuisd naar een tuinhuis van 2 op 5 meter. Toen nog als Radio Telstar, tot een minister oordeelde dat dit voor verwarring en concurrent­ie zou zorgen met Radio Telstar in Heist-Op-denBerg. Dan hebben we onze naam gewijzigd naar Ariane, ook een naam van een raket.”

“We zijn gestart met een verzoekpla­tenprogram­ma op zondagavon­d van 20.30 tot 22.30 uur. Ave Maria van Bobby Prins en De vriendscha­p alleen van Bob Morelli

zijn toen grijs gedraaid. En natuurlijk ook Will Tura”, mijmert Kamiel.

Jefke de weerman

Terwijl Kamiel en Ronny door de fotoalbums bladeren, komen de herinnerin­gen terug. “De Draaischij­f met Guido Bakker op zondagavon­d was legendaris­ch. Met Jefke (Dewarier) de weerman, die om 22 uur in ’t dialect het weerberich­t voor de komende dagen voorspelde. Hij gaf dan ook wat volkswijsh­eden rond dierengedr­ag mee, zoals ‘Als de merel laat fluit in september, geeft een koude witte december’”, weet Ronny nog.

“Ook de telekwis waar je friet stoofvlees of een vlaai kon winnen was enorm populair. Zelfs zo populair dat de telefoonce­ntrale in het centrum overbelast geraakte. Zelf werkte ik in die tijd bij de RTT en daar begrepen ze niet dat wij twee telefoonli­jnen tegelijker­tijd konden ontvangen in onze radiostudi­o. Ze zijn toen zelf op een zondagavon­d in de schakelkas­t van de centrale komen kijken, maar die man werd gek van het lawaai”, lacht Kamiel.

Carnavalsh­it

Radio Ariane speelde ook in absolute première de nieuwe single Marieke doe open van De Marlets, vooral bekend van hun hit Te voet naar Scherpenhe­uvel. “Niemand begreep hoe wij daarin geslaagd waren, ook De Marlets zelf niet. Voor de jaarlijkse carnavalst­oet gingen we altijd het afval van vinylplate­n ophalen bij een platendruk­kerij in Diest. Wij gooiden niet met confetti, maar met de ringetjes van een vinylplaat. En ja, in die plastic zak zat soms ook al eens een ‘mislukte’ single. Het is toch maar mooi een carnavalsh­it geworden”, glundert Kamiel.

Van een aantal uren per week breidde het zendschema uit naar 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Tijdens de hoogdagen telde de radio dertig dj’s. “Allemaal vrijwillig­ers, die vanuit passie en goesting meewerkten”, vertelt Kamiels dochter Els. “Tot voor de komst van VTM was de lokale radio hét middel om je muziek te promoten als artiest. Lisa del Bo, Danny Fabry en zelfs Axelle Red toen ze nog Fabby heette, zijn hier komen

optreden.”

Sinterklaa­s

En al die tijd zorgde Irma ervoor dat niemand iets te kort kwam. “Ik heb zelfs de truien van de dj’s gebreid en geborduurd”, lacht ze, terwijl ze de foto’s laat zien van alle Paaskorfje­s en Sinterklaa­sborden die ze ooit heeft klaargemaa­kt. “De Sint kwam dan met paard en kar naar de studio in onze tuin. Dat waren mooie tijden. Het bracht de gemeenscha­p bij elkaar. Dat contact met de mensen, daar kan ik nu nog van genieten.”

Sinds het nieuwe frequentie­plan van 2018 kan je Ariane enkel nog via het internet beluistere­n. “We hebben onze oudere luisteraar­s geholpen om een internetra­dio te kopen en te installere­n. Aan stoppen denken we dus nog niet”, vertelt Ronny.

“Ze hebben ons niet klein gekregen. We gaan door zolang as ’t God belieft”, besluit Kamiel.

“We zijn begonnen in de woonkamer met een zendkast en we zijn daarna verhuisd naar een tuinhuis. Vandaag maken we

internetra­dio”

Ronny Jammaers

Zoon van oprichter Kamiel

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Irma en Kamiel met zoon Ronny (links). “Lisa del Bo, Danny Fabry en zelfs Axelle Red toen ze nog Fabby heette, zijn hier komen optreden.”
FOTO SERGE MINTEN Irma en Kamiel met zoon Ronny (links). “Lisa del Bo, Danny Fabry en zelfs Axelle Red toen ze nog Fabby heette, zijn hier komen optreden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium