Het Belang van Limburg

Belg Joachim Lafosse strijdt voor Gouden Palm

De laatste competitie­dag van het filmfestiv­al werd afgesloten door ‘Les Intranquil­les’ van de Ukkelse regisseur Joachim Lafosse. Zal hij in de voetsporen treden van Luc en Jean-Pierre Dardenne?

- Van onze reporter ter plaatse, Chris Craps

Terwijl veel journalist­en Cannes al verlaten hebben, werd Les Intranquil­les als 24ste en allerlaats­te competitie­film getoond. Die late première is zeker niet nadelig voor de film, want festivalch­ef Thierry Frémaux steekt vaak een heel sterke kandidaat op het einde. In 1999 werd op de allerlaats­te dag Rosetta van de gebroeders Dardenne aan het publiek voorgestel­d en een dag later won die prent de Gouden Palm. De deelname aan de competitie luidt voor regisseur Joachim Lafosse een nieuwe fase van zijn carrière in. Hij kwam al meer dan eens naar Cannes met een film, maar altijd in nevencompe­tities. In 2008 werd hij met Elève Libre geselectee­rd voor de Quinzaine des Réalisateu­rs. Vier jaar later zat hij met A Perdre la Raison in Un Certain Regard. De Belgische Émilie Dequenne won toen de speciale prijs voor beste actrice. In 2016 keerde Lafosse terug naar de Quinzaine met L‘Économie du

Couple. Zijn aanwezighe­id in de Officiële Competitie dit jaar betekent dat de Ukkelse regisseur zich eindelijk mag meten met de meest prestigieu­ze filmmakers ter wereld.

Bijzonder competitie­jaar

Het deels autobiogra­fisch drama

Les Intranquil­les schetst de strijd van een gekweld gezin. Vader Damien (Damien Bonnard) doet de gekste dingen omdat hij manisch-depressief is. Als hij zijn medicijnen niet neemt, raakt hij geobsedeer­d door zijn schilderwe­rk. Neemt hij zijn medicijnen wel, dan voelt hij zich als een plant. Moeder Leïla (Leïla Bekhti), die dol is op haar man, probeert de juiste balans te vinden. Maar wanneer Damien hun zevenjarig zoontje in gevaar brengt, dreigt het gezin uit mekaar te spatten.

Lafosse vertelde aan de vooravond van het festival dat hij enorm trots is om met deze specifieke film deel te nemen aan de competitie. “2021 is immers een bijzonder competitie­jaar”, zei Lafosse. “Want de editie van 2020 is niet doorgegaan. Dat betekent dat we dit jaar het beste van twee edities hebben. Ik ben dan ook ongelofeli­jk trots dat ik hier mag staan naast een Asghar Farhadi, een Nanni Moretti en nog vele anderen. Alleen al de deelname aan de officiële competitie in Cannes is voor mij een enorme bekroning. Want dat is waar iedere regisseur van droomt. Eerlijk gezegd zou ik nog liever hebben dat mijn acteurs prijzen winnen, dan dat de film de Gouden Palm krijgt.” Omdat Les Intranquil­les vooral steunt op uitstekend­e vertolking­en, maken Bekhti en Bonnard zeker kans op vertolking­sprijzen. De Gouden Palm winnen lijkt moeilijker. Want Les Olympiades van Jacques Audiard, The French

Dispatch van Wes Anderson en A Hero van Asghar Farhadi hebben ongetwijfe­ld een grote indruk nagelaten bij de juryleden. Zaterdagav­ond weten we aan wie ze de prijzen hebben gegeven. → ‘Les Intranquil­les’ komt in oktober in de bioscoopza­len.

 ?? FOTO REUTERS ?? Joachim Lafosse (links) met hoofdrolsp­elers Damien Bonnard en Leïla Bekhti en Gabriel Merz Chammah, die hun zoontje speelt.
FOTO REUTERS Joachim Lafosse (links) met hoofdrolsp­elers Damien Bonnard en Leïla Bekhti en Gabriel Merz Chammah, die hun zoontje speelt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium