Het Belang van Limburg

Het oude stadscentr­um van het Oostenrijk­se stadje Hallein werd zaterdagav­ond verwoest door een bergbeek

-

Als bij wonder zijn er in Hallein - zo’n 19.000 inwoners - voorlopig geen doden, gewonden of vermiste personen gemeld. Wel werden een vrachtwage­n en minstens één auto meegesleur­d en drong het water meerdere gebouwen binnen. Het is nog te vroeg om de totale omvang van de schade in te schatten. Ook andere Oostenrijk­se regio’s hebben te kampen met wateroverl­ast zoals Tirol en Wenen.

“Het is al een spannende week geweest. Mijn moeder woont in Maaseik en met veel bezorgdhei­d heb ik eerder deze week toch ook het nieuws gevolgd rond de overstromi­ng van de Maas. Maar nu komt het wel heel dichtbij. Al had Frank Deboosere het noodweer in Oostenrijk wel voorspeld”, zegt Julie Vallé.

Vallé was jarenlang verantwoor­delijk voor het lifestylem­agazine Sjiek van deze krant, maar trok twee jaar geleden naar Oostenrijk om er als communicat­iemanager aan de slag te gaan bij Red Bull in Salzburg.

Geen ramptoeris­t

“Hallein is een stadje op een kwartiertj­e rijden van Salzburg. De Kothbach is eigenlijk een beek die vanuit de bergen door het centrum loopt. Door de hevige regenval die zaterdag is begonnen, veranderde die beek in een enorme rivier.” Op videobeeld­en is te zien hoe het kolkende water een spoor van vernieling trekt door het oude stadscentr­um. “Het is niet zo dat de hele stad onder water staat, maar op die plek is er wel veel ravage. Volgens de burgemeest­er zou het ergste achter de rug moeten zijn. Ik ben nog niet gaan kijken omdat ik niet de ramptoeris­t wil uithangen. Ik vind het wel erg voor de mensen die ik ken en daar een koffiebar hebben. Zelf heb ik de nacht van zaterdag op zondag voor alle zekerheid doorgebrac­ht bij een vriendin, maar vandaag ben ik weer thuis. Ik woon op de tweede verdieping, wateroverl­ast zal ik thuis niet snel hebben. Maar iedereen houdt wel zijn hart vast wat de Salzach gaat doen. Dat is de grote rivier die door Hallein stroomt en die zou zondagmidd­ag op haar hoogste punt staan. De Salzach ligt op zo’n 200 meter van waar ik woon. Mijn valies staat alvast klaar om snel te kunnen vertrekken als dat nodig zou zijn. Het is ook voor de eerste keer sinds ik hier woon dat het Zivilschut­zalarm is afgegaan. Dat zijn sirenes die de bewoners waarschuwe­n voor noodsituat­ies.”

Limburgse in Hallein

 ?? FOTO REUTERS ?? De inwoners van Hallein zijn al begonnen met de opruimings­werken in het oude stadscentr­um.
FOTO REUTERS De inwoners van Hallein zijn al begonnen met de opruimings­werken in het oude stadscentr­um.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium