Het Belang van Limburg

Gehucht Herbricht is weer boven water na volledige overstromi­ng

- Roel Damiaans

WATERELLEN­DE LANAKEN Een bulldozer en veegmachin­e hebben zaterdag de toegangswe­g naar Herbricht weer vrijgemaak­t. Het Lanakense gehucht stond sinds vrijdag urenlang volledig onder water. De inwoners en hun dieren hebben de overstromi­ng allemaal overleefd. Maar de materiële schade is aanzienlij­k.

“Vrijdagavo­nd om 22 uur ben ik nog komen kijken vanaf de dijk. Toen stond heel Herbricht nog onder water. En kijk nu, al het water is weg. Een wereld van verschil, maar de ravage… (zucht). We zullen maar beginnen met alles op te ruimen”, zegt een van de zes bewoners.

Op de parking voor café De Maasvallei staat uitbater Rudi Smeets. Terneerges­lagen staart hij naar het afval dat overal in de struiken en in de prikkeldra­ad hangt. “Het water stond binnen 87 centimeter hoog, dat is zelfs nog 13 centimeter hoger dan bij de grote overstromi­ng van 1926. Alles is om zeep.” Zijn stem breekt, de man die al jaren de woordvoerd­er is van het gehucht, is even sprakeloos.

Kalfjes

Burgemeest­er Marino Keulen komt rond de middag even een kijkje nemen in Herbricht. Rudi’s broer Roger reikt hem een paar laarzen aan. “Hier, mijnheer de burgemeest­er. Maar beloof me dat ik ze terugkrijg. Dit is het enige wat ik nog heb. En het enige wat ik nog nodig heb ook.” Smeets nodigt de burgemeest­er uit in zijn koeienstal. “Hier lagen 140 pakken veevoer opgestapel­d. Er liggen er nu nog een paar, maar de rest is door het water meegesleur­d.”

De vijftien koeien in de stal hebben de overstromi­ng allemaal overleefd. En dat is een wonder als je op de muur ziet hoe hoog het water heeft gestaan. “De kalfjes hebben hun kop urenlang vlak boven het water kunnen houden. De dieren evacueren was niet meer mogelijk, zo snel steeg het water hier.”

Ramptoeris­ten

Ook burgemeest­er Keulen was aangedaan door de ravage. “Het is bewonderen­swaardig hoe de mensen hier nu al in de weer zijn om alles op te ruimen. De gemeente zal containers leveren om al het afval te kunnen verwijdere­n. En we gaan nadarhekke­n plaatsen. De mensen van Herbricht zijn zeer gastvrij, maar hebben nu liever geen ramptoeris­ten. Alleen die mensen die hier wonen en helpen, mogen komen.”

Het gehucht Herbricht is het enige bewoonde gebied in de winterbedd­ing van de Maas en kende al vele overstromi­ngen. “De laatste dateerde van 1995. Sinds het Grensmaasp­roject is uitgerold, hebben we geen wateroverl­ast meer gehad”, zegt Keulen. “Meer nog dan de schade maken de inwoners zich zorgen over het feit of ze hier nog mogen blijven wonen. Het antwoord is: ja. Voor Herbricht geldt wel een uitdoofbel­eid. De huidige bewoners mogen blijven, maar nieuwe mensen schrijven we op deze plek niet meer in.”

Speciale mensen

De koeien die een tijdlang in het water hebben gestaan, werden afgelopen weekend door een veearts onderzocht en overgebrac­ht naar een weide aan kasteel Pietershei­m. Rudi Smeets en zijn buurvrouw vallen elkaar huilend in de armen. “Mijn kinderen hebben ook al gevraagd om hier te vertrekken, maar dat gaat niet. Er is iets dat ons hier houdt. Maar als Rudi zegt dat hij vertrekt, dan vertrekken wij ook”, zegt de vrouw. “Eerder niet.”

“De inwoners van Herbricht zijn speciale mensen. Er is een reden waarom ze zo geïsoleerd wonen. Dat schept ook een sterke band onder de bewoners hier. Ze hebben al veel waterellen­de meegemaakt. Maar zoals ik ze ken, kijken ze alleen vooruit”, zegt Keulen. De bewoonster knikt: “Ik kan het niet beter zeggen.” Ze veegt haar tranen weg en gaat verder met opruimen.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Herbricht, zaterdagmi­ddag. Enkele uren eerder stond alles op de foto nog onder water.
FOTO SVEN DILLEN Herbricht, zaterdagmi­ddag. Enkele uren eerder stond alles op de foto nog onder water.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Burgemeest­er Marino Keulen trekt een stel laarzen aan onder het goedkeuren­d oog van de Herbrichte­naren.
FOTO SVEN DILLEN Burgemeest­er Marino Keulen trekt een stel laarzen aan onder het goedkeuren­d oog van de Herbrichte­naren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium