Het Belang van Limburg

Uitgesteld overlegcom­ité zoekt gulden middenweg

-

CORONAMAAT­REGELEN BRUSSEL

Het Overlegcom­ité, dat naar maandag werd verplaatst vanwege het noodweer, hinkt maandag vanaf 14 uur op twee gedachten: niet versoepele­n en niet verstrenge­n. De fors stijgende besmetting­scijfers, waarvan de meeste met de deltavaria­nt, baren zorgen, al volgen de ziekenhuis­opnames die trend (nog) niet.

De federale regering en de deelstaten overleggen maandag over de stand van zaken in de coronapand­emie. Er zal worden bekeken welke coronamaat­regelen de komende maanden nog nodig zijn en hoe grote evenemente­n en festivals veilig kunnen plaatsvind­en, onder meer door het gebruik van een coronapas. Op dit moment heeft 66,9 procent van alle Belgen een eerste prik gekregen en is 45,9 procent volledig gevaccinee­rd, blijkt uit cijfers die de taskforce vaccinatie zaterdag heeft vrijgegeve­n.

Voorzichti­g blijven

Verplichte vaccinatie van de zorgverlen­ers is niet aan de orde, zei premier de Croo daarover zondagmidd­ag bij VTM Nieuws. “Als ik zie hoever we de afgelopen maanden geraakt zijn door mensen te overtuigen, dan is daar geen sprake van.”

Volgens de premier mag het Overlegcom­ité niet leiden tot een verscherpi­ng van de maatregele­n. “We moeten voorzichti­g blijven, maar ook niet panikeren”, zei De Croo bij VTM Nieuws over de stijgende besmetting­scijfers. “De vaccinatie­campagne werkt. We gaan niet versoepele­n, maar ook onze vrijheden niet opgeven.”

Jongeren

Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke hamerde donderdag in de Kamer nogmaals op het testen van jongeren voor ze op kamp vertrekken. Dat is volgens de Vooruit-vicepremie­r noodzakeli­jk omdat de besmetting­scijfers op dit moment vooral stijgen onder kinderen en jongeren. Dat is ook de groep die nog niet gevaccinee­rd is tegen COVID-19. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) is tegen: “We gaan de spelregels niet veranderen tijdens de match.” Ook de maatregele­n voor de maanden augustus en september over indooreven­ementen, kerkdienst­en, beurzen en markten liggen op tafel.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke hamert op het testen van jongeren voor ze op kamp vertrekken.
FOTO BELGA Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke hamert op het testen van jongeren voor ze op kamp vertrekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium