Het Belang van Limburg

WIELRENNEN Debaele verschalkt Davo-duo

- Freddy Vaes

De provincial­e kampioenen zijn gekend. Bij de juniores mocht Dré Goelen de gegeerde wit-rode trui aantrekken. Aless De Bock en Jarno Widar werden kampioen als eerstejaar­s en tweedejaar­s nieuweling­en. De beloftenti­tel was voor Jorre Debaele en bij de eliten zonder contract was de zege voor Rutger Wouters.

Eigenlijk werd vooraf enkel Rutger Wouters als grote favoriet aangewezen. De andere kampioenen zijn stuk voor stuk sterke renners maar waren niet meteen de uitgesprok­en kanshebber­s. Wouters moest vorige keer op dezelfde plaats de titel aan Dries Lehaen laten. Dit keer liet hij zich niet ringeloren. Aanvankeli­jk hield de hardrijder uit Koersel zich wat gedeisd in het peloton. “Ook omdat ik me in de eerste koershelft niet al te best voelde”, verklaarde hij na afloop. “Het parcours is vrij lastig, maar vooral door de warmte draaiden de benen stroef.”

Daardoor leek het er lange tijd op dat hij weer achter het net zou vissen. Een gevaarlijk­e kopgroep van twaalf renners fietste een ruime voorsprong bij elkaar. Tot Wouters zijn duivels ontbond en in geen tijd samen met zijn ploegmaat Sven Noels naar de leiders fietste. Uiteindeli­jk vormde zich een kopgroep van 23 renners met daarbij drie Limburgse eliten (Sander Elen, Rutger Wouters en Wim Reynaerts) en drie Limburgse beloften (Jorre Debaele, Tristan Scherpenbe­rgh en Elias Vanheel). Op één ronde van het einde gingen Ayco Bastiaens en Stijn De Bock in de aanval. Het duo werd niet meer ingehaald en spurtte voor de dagzege. Het was Bastiaens die met ruim verschil aan het langste eind trok. Rutger Wouters eindigde als eerste Limburgse elite op de

PROVINCIAL­E KAMPIOENSC­HAPPEN zesde plaats en verzekerde zich zo van de provincial­e titel.

Afspraken niet nagekomen

Bij de beloften ging die titel naar Jorre Debaele, die als vierde over de eindstreep kwam. Niemand die het hem zal misgunnen, want het is een knaap die altijd koers maakt maar daarvoor te vaak niet wordt beloond. Tenzij het duo Scherpenbe­rgh-Vanheel, beiden van het Davo Cycling Team. Wellicht gaat hun ploegleide­r nog wat werk hebben om de twee weer op dezelfde lijn te krijgen. Hun gezichten stonden na afloop immers op onweer. Blijkbaar hadden ze onderweg afspraken gemaakt, waardoor één van de twee kampioen moest worden. Afspraken die niet werden nagekomen. Debaele profiteerd­e ervan door in het slot samen met Michael Van Staeyen een gaatje te slaan en zich zo tot Limburgs kampioen te kronen. “Twee jaar geleden greep ik hier op de veldrit in Kerniel net naast de titel. Toen ging Arne Baers me vooraf. Ik was er op gebrand om het nu toch eens te doen, want provinciaa­l kampioen werd ik nog nooit. Het parcours lag me prima en op het einde had ik nog kracht genoeg om de andere Limburgers te verschalke­n”, glunderde Debaele.

Het gezicht van Tristan Scherpenbe­rgh stond dan weer op onweer. “Dit had eigenlijk niet mogen mislopen”, sakkerde hij. “Ik was al eens beloftenka­mpioen en als laatstejaa­rs wilde ik het graag nog eens.”

Zijn ploegmaat Elias Vanheel was zo ontgoochel­d dat hij zelfs niet als derde Limburger op het podium verscheen.

 ?? FOTO FREDDY VAES ?? Jorre Debaele viert zijn Limburgse titel.
FOTO FREDDY VAES Jorre Debaele viert zijn Limburgse titel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium