Het Belang van Limburg

Autoveerpo­nt zit vast op de bodem van de Maas

-

Veerman Ton Paulus heeft een extra opduwer en ponton ingezet op de Maas om zijn vastgelope­n veerpont weer los te krijgen. Zondag moesten de werken gestaakt worden toen bleek dat het autoveerpo­nt niet uit de modder gehaald kon worden.

Veerman Ton Paulus heeft een extra opduwer en ponton ingezet op de Maas om zijn vastgelope­n autoveerpo­nt weer los te krijgen. Zondag moesten de werken gestaakt worden toen bleek dat het veerpont niet uit de modder gehaald kon worden.

Nu het water langzaam daalt, komt de straat Molenveld die naar de Maas loopt in Stokkem vrij. Vanaf het Molenveld kan je het autoveerpo­nt nemen naar Berg-Urmond. De Maas heeft op deze plaats voor heel wat vernieling­en gezorgd. Zo zijn dijken afgekalfd, is de aankomstpl­aats voor de kajakkers weggespoel­d en zijn betonnen delen van de straat omhoog gekomen. Drie dikke boomstamme­n die door de Maas dreven, sloegen tegen de flank van het veerpont dat loskwam van de oever. “Het veerpont dreef in de richting van Stokkem en kwam ergens onder water vast te zitten”, zegt Ton Paulus. “Gelukkig sloeg het veerpont niet los, want dan was een botsing tegen de Maasbrug in Maaseik onvermijde­lijk geweest. We hebben de veerboot in Meeswijk met extra dikke koorden vastgelegd. Zondag zakte het water van de Maas naar een waterstand die het mogelijk maakt om weer te gaan varen.”

Slib en modder

Door de kracht van het water heeft zich rond het pont veel slib en modder afgezet. “We zijn met enkele vrienden zondag komen helpen, maar we krijgen de zware veerpont niet van zijn plaats”, aldus Luc Stevens uit Lanklaar. “Dat pont weegt een paar ton. Met een bulldozer trek je het niet zomaar uit de modder.” “Hoe groot de schade onderaan het veerpont is, zullen we nog moeten nagaan”, zegt Paulus. “Ik heb aan Rijkswater­staat Maastricht de toelating gevraagd om vanuit Velden met een opduwer en een ponton tegen de stroom in bij een hoge Maas naar Meeswijk te varen. Door de kracht van het water ga ik maar langzaam vooruit. Met een beetje geluk arriveer ik maandag in de loop van de dag in Meeswijk. Ik hoop dat het water dan voldoende gezakt is zodat ik onder de Maasbrug in Maaseik kan varen. Hoe lang het gaat duren vooraleer het pont uit de modder komt, kan ik nu nog niet inschatten.”

 ?? FOTO MMD ?? Het veerpont zit voorlopig nog muurvast in de modder.
FOTO MMD Het veerpont zit voorlopig nog muurvast in de modder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium