Het Belang van Limburg

Ultramoder­n sorteercen­trum voor fruitteler­s en wateropvan­gbekken voor landbouwer­s BORGLOON

- Rudi De Cock

De groenten- en fruitcoöpe­ratie BelOrta gaat een ultramoder­ne sorteerloo­ds voor appelen en peren bouwen. Samen met de stad Borgloon wordt ook een bufferbekk­en voorzien dat regenwater opslaat voor de landbouwer­s. Het gaat om 40 miljoen kilo hard fruit per jaar en een capaciteit van bijna één miljoen liter aan wateropvan­g. Het aangekondi­gde megaprojec­t trekt nu al grote klanten aan.

Na het bouwverlof start Veiling Belorta met de grondwerke­n voor de bouw van een ultramoder­n sorteercen­trum, naast de reeds bestaande loods op de KMO-zone tussen de Kernielerw­eg en de Boeshovenw­eg. “Wij gaan resoluut voor een gloednieuw state-ofthe-art project”, glundert algemeen directeur Philippe Appeltans. “Onze producente­n sorteren vaak nog bij hen thuis met het gevolg dat de partijen fruit niet altijd 100% homogeen zijn. Bij een grote bestelling moeten we soms een beroep doen op drie telers en dan krijg je geen éénvormig pakket. Bovendien ondervinde­n onze telers dat het moeilijker wordt om degelijke arbeidskra­chten te vinden voor dit werk. We willen de telers helpen door het hard fruit op de veiling te laten sorteren. De automatise­ring zal een besparing zijn in het voordeel van de teler. Zo krijgen ze meer marge op hun product.”

18 miljoen euro

De totale oppervlakt­e van de nog te bouwen bedrijfsha­l zal 10.000 m2 bedragen. Die uitbreidin­g werd onlangs goedgekeur­d door het Loonse stadsbestu­ur. Appeltans spreekt over een investerin­g van 18 miljoen euro. “We krijgen een mooie return voor dat bedrag. Er komt een grote voorsortee­rlijn met een capaciteit van 40 miljoen kilo per jaar. Met de nieuwste technieken worden appels en peren uit- en inwendig gecontrole­erd. De voorsortee­rlijn voor appels kan 10.000 kilo per uur aan.” Daarnaast voorziet de coöperatie een voor- en sorteerver­pakkingsma­chine voor peren. Er zullen ook twee afvulmachi­nes voorzien worden om voorgesort­eerd fruit te verpakken in kisten. “We gaan dus naar optimaal uitgesorte­erd fruit. Het kalibreren van de appels leidt ze perfect naar de juiste bestemming, gaande van de schilappel, de eetappel, de appelschij­fjes, appelblokj­es, de mousseline tot en met de sappen.”

Bufferbekk­en

Duurzaamhe­id is één van de pijlers van BelOrta. In het Loonse stadsbestu­ur vond het bedrijf een bondgenoot. Burgemeest­er Eric Awouters (Open Vld-Stroop) bevestigt: “Na overleg tussen de stad en de directie van de veiling is afgesproke­n om een bufferbekk­en te bouwen voor de opvang van het regenwater van zo’n grote bebouwde oppervlakt­e. Hierdoor wordt het mogelijk om 950 m3 regenwater (bijna één miljoen liter water) op te slaan dat, mits goede afspraken met de fruitteler­s en landbouwer­s van Borgloon, gebruikt kan worden voor de bevloeiing van hun teelten tijdens drogere periodes. De overloop van het opvangbekk­en wordt via een door Fluvius nog aan te leggen rioolbuis onder de Baushovenw­eg afgevoerd naar de SintAnnabe­ek.”

September 2022

Voor Awouters past deze investerin­g perfect in de globale visie van het stadsbestu­ur. “We deden al vele waterbehee­rsingswerk­en en hebben in de voorbije 25 jaar meerdere bufferbekk­ens gebouwd. Ook nu engageren wij ons als stad, wat een kostenplaa­tje van 300.000 euro met zich meebrengt. Er komt ook een brede, groene omzooming rond het geheel.” BelOrta onderschri­jft het duurzaamhe­idsverhaal. Philippe Appeltans vult aan: “Naast die waterbuffe­ring krijgt de loods een dak met zonnepanel­en. We hopen operatione­el te kunnen zijn in september 2022. Enkele grote spelers vragen nu al naar een intense samenwerki­ng. Met het ganse project plaatsen we ons in de Champions League van de Europese fruithande­l.”

“Met dit project plaatsen we ons in de Champions League van de

Europese fruithande­l”

Philippe Appeltans algemeen directeur BelOrta

 ?? FOTO RUDC ?? Het nieuwe sorteercen­trum komt naast de bestaande loods. “We willen de telers helpen door het hard fruit op de veiling te laten sorteren”, zegt Philippe Appeltans, directeur van BelOrta.
FOTO RUDC Het nieuwe sorteercen­trum komt naast de bestaande loods. “We willen de telers helpen door het hard fruit op de veiling te laten sorteren”, zegt Philippe Appeltans, directeur van BelOrta.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium