Het Belang van Limburg

Fietsen door een schilderij onder brug in Zonhoven

- Toon Royackers

Fietsen door een schilderij: het kan nu letterlijk langs de Koningshof­weg in Zonhoven. De burgemeest­er en gedeputeer­de voor toerisme kwamen afgelopen weekend officieel het lintje doorknippe­n. Het werk van 615 vierkante meter is meteen de grootste muurschild­ering van Limburg.

“Eigenlijk was dit een vuile brug,” legt schepen van toerisme Johan Vanhoyland (Open Vld) van Zonhoven uit. “Geen mooi zicht voor de duizenden fietstoeri­sten die hier passeren. Daar wilden we iets aan doen. Zeker nu we door corona veel meer fietstoeri­sten mogen ontvangen. We hebben het kunstenaar­scollectie­f Tree Pack op de oude brug losgelaten. Het resultaat is verbluffen­d. De fietstoeri­sten zullen aangenaam verrast zijn.”

Ook gedeputeer­de voor toerisme Igor Philtjens (Open Vld) stelt vast dat het fietsroute­netwerk veel meer gebruikt wordt. “Er zijn afgelopen jaar dertig procent meer fietsen dan auto’s verkocht. Onze tellers op het fietsroute­netwerk draaien werkelijk overuren. We hebben nu al zestig procent meer fietsers, en die willen we natuurlijk blijven verrassen met leuke plekken. Economisch ook belangrijk, want alleen in een dorp als Zonhoven zijn bijvoorbee­ld 500 jobs gelinkt aan ontspannin­g en toerisme.”

Vogels en kikkers

Junes Bazouz heeft met zijn groep kunstenaar­s meegewerkt aan het eindresult­aat. “Het zit vol symboliek. De verschille­nde dieren tonen de diversitei­t van Limburg. De vele vogels en kikkerfami­lies die we geschilder­d hebben, geven aan dat je hier in het ‘hart van de Wijers’ zit.”

Enkele lokale Zonhovenar­en zijn trouwens mee vereeuwigd in het meesterwer­k. Zij mochten met hun fiets model staan voor hun portret op de brugwand.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Aran Maes is één van de buurtbewon­ers die figureert in de levensgrot­e muurschild­ering.
FOTO TOON ROYACKERS Aran Maes is één van de buurtbewon­ers die figureert in de levensgrot­e muurschild­ering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium