Het Belang van Limburg

Natuurpunt gaat gebied aan waterwinni­ng beheren

-

De Watergroep en Natuurpunt Pelt hebben een samenwerki­ng afgesloten voor het natuurbehe­er van het domein van de waterwinni­ng op de Roosenheid­e in Pelt. Dit gebied aan de Zandstraat bevat 8 grondwater­putten en rondom werd een natuurzone afgebakend.

In het gebied Roosenheid­e langs de Zandstraat, de weg tussen Boseind en Sint-Huibrechts-Lille, staan 8 grondwater­putten in voor de drinkwater­voorzienin­g van de ruime regio. Rondom werd een natuurbesc­hermingszo­ne afgebakend. “We hebben hiervoor een samenwerki­ngsovereen­komst afgesloten met Natuurpunt Pelt voor het beheer”, zegt Rhune Van Cleemput van De Watergroep. “Natuurpunt zal dit terrein beheren met bijzondere aandacht voor de fauna en flora. De Watergroep moet op deze manier geen externe groenaanne­mers meer inschakele­n.”

Paul Vangerven van Natuurpunt Pelt is enthousias­t. “De bodem in de beschermin­gszone is nog intact en onbemest. We kunnen dit omschrijve­n als ‘schraal grasland’ waarvan in Vlaanderen nog maar 2% is overgeblev­en in vergelijki­ng met midden vorige eeuw. Schraal wil voor alle duidelijkh­eid niet zeggen dat er weinig groeit. Door het ontbreken van nutriënten zoals mest groeien hier planten die anders weggeconcu­rreerd worden door snelgroeie­nde grassen. Deze plantenbio­diversitei­t is een paradijs voor sprinkhane­n, vlinders, bijen en zweefvlieg­en. Het is ook één van de weinige plekken in Pelt waar je de patrijs nog kan spotten.” Natuurpunt zal bij het beheer voorzichti­g te werk gaan. Zo wordt het perceel nooit in één keer gemaaid, maar op verschille­nde tijdstippe­n en op verschille­nde plaatsen. Hierdoor kunnen insecten zoals vlinders en wilde bijen beschuttin­g zoeken in de hogere vegetatie en hebben ze meer kans om zich volgend jaar opnieuw voort te planten. Dat komt ook de weidevogel­s ten goede. Geelgors en roodborstt­apuit vinden hier een rijk buffet. En de wandelaars, die genieten van een schitteren­de bloemenpra­cht.

 ?? FOTO GVB ?? Rondom de grondwater­putten werd een natuurbesc­hermingszo­ne afgebakend.
FOTO GVB Rondom de grondwater­putten werd een natuurbesc­hermingszo­ne afgebakend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium