Het Belang van Limburg

Controvers­iële Belgische coproducti­e ‘Titane’ wint Gouden Palm

Afgelopen weekend zijn op het filmfestiv­al verschille­nde Belgische (co)producties in de prijzen gevallen. De controvers­iële Frans-Belgische body horror movie ‘Titane’ won verrassend de Gouden Palm.

- Onze reporter ter plaatse, Chris Craps

Iedereen wist al na een paar minuten in de slotceremo­nie wie de Gouden Palm had gewonnen. Juryvoorzi­tter Spike Lee bleek ‘lost in translatio­n’ en reageerde op de uitnodigin­g om de ‘first prize’ – de eerste prijs op de lijst – bekend te maken met: ‘Palme d’Or: Titane’. Achteraf zei Lee: “Ik ben een grote sportliefh­ebber. Maar ik was hier als de speler die aan het einde van de wedstrijd een vrije trap miste. Ik heb geen excuses. Gelukkig zeiden de mensen van Titane: ‘Trek het je niet aan, Spike’. Dat stelt me toch gerust.” Er waren echter weinig journalist­en die de winst van Titane hadden voorspeld. Deze prent van Julia Ducournau, over een vrouw met een titanen plaat in de schedel die verliefd wordt op metaal en zelfs een relatie begint met een Cadillac, was voor sommigen een grensverle­ggende verrassing. Maar anderen vonden de prent te extreem en ridicuul. De bekroning van de film betekende wel een mijlpaal. Het is immers de tweede keer dat een film van een vrouw de Gouden Palm krijgt en de eerste keer dat ze die niet moet delen. In 1993 won Jane Campion als eerste cineaste in Cannes de hoofdprijs voor The Piano, maar de Palm moest ze wel delen met Chen Kaige voor Farewell My Concubine. De overwinnin­g van Titane is eveneens een pluim op de hoed van Felix van Groeningen zijn vaste Director of Photograph­y Ruben Impens die het indrukwekk­ende camerawerk verzorgde. De Gentenaar had in 2016 al Ducournau’s debuut Grave voor zijn lens gebracht.

Massamoord­enaar

Een andere Belgische coproducti­e die scoorde, was openingsfi­lm Annette. De Franse regisseur Leos Carax kreeg de prijs voor de beste regisseur, maar stuurde het popduo Sparks om de trofee in ontvangst te nemen. Het sterk geacteerde drama van de Ukkelse regisseur Joachim Lafosse, Les Intranquil­les, werd helaas genegeerd. In de nevensecti­e Un Certain Regard kreeg Un Monde, het debuut van de Brusselse Laura Wandel, de door journalist­en uitgereikt­e Fipresci-prijs en de Belgisch-Roemeense Teodora Ana Mihai ontving de Prijs voor Moed voor haar ontvoering­sdrama La Civil. Waveraar Théo Degen haalde met L’Enfant Salamandre de prijs voor de beste studentenf­ilm binnen in de sectie Cinéfondat­ion. Iraniër Asghar Farhadi, de regisseur waarvan velen hadden verwacht dat hij de Gouden Palm zou winnen met A Hero, moest zich tevredenst­ellen met de Grand Prix, die hij ook nog moest delen met Fin Juho Kuosmanen (Compartmen­t N°6). De jury vierde als beste acteur Amerikaan Caleb Landry Jones voor zijn rol van massamoord­enaar in de Australisc­he biopic Nitram. Landry raakte van verbazing amper uit zijn woorden en besloot dan maar niets te zeggen. Tenslotte mocht de Noorse Renate Reinsve zich beste actrice noemen in de tragikomed­ie The Worst Person in the World van Joachim Trier.

“Ik ben als die kerel die aan het einde van de wedstrijd een

vrije trap mist”

Blunderend­e juryvoorzi­tter Spike Lee

 ?? FOTO AFP ?? Julia Ducournau (midden), omringd door de Franse acteurs Vincent Lindon en Agathe Rousselle, is nog maar de tweede vrouw die de Gouden Palm wint. De eerste winnares, Jane Campion, moest die in 1993 wel delen met een andere winnaar.
FOTO AFP Julia Ducournau (midden), omringd door de Franse acteurs Vincent Lindon en Agathe Rousselle, is nog maar de tweede vrouw die de Gouden Palm wint. De eerste winnares, Jane Campion, moest die in 1993 wel delen met een andere winnaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium