Het Belang van Limburg

Grote zorg om dijken in Demervalle­i

- Mireille Maes

De dijken van de Demer, de Velpe en de Gete zijn volledig verzadigd. Bij de provincie wacht men bang af of ze het gaan houden. Zo ja, kan Limburg beginnen met puin ruimen. Voor het eerst wordt de opkuisacti­e gecoördine­erd door de gouverneur.

Afgelopen weekend liepen in Halen zo’n honderd huizen onder water (foto). Het water van de Velpe, de Gete en de Demer staat zeer hoog en de dijken in de Demervalle­i zijn volledig verzadigd. “Daar kijken we met een bang hart naar”, zegt gouverneur Jos Lantmeeter­s. “Maar op sommige plekken begint het water te zakken. Dat is goed nieuws.” Vanaf maandag gaat de gouverneur zelf de nazorg coördinere­n. “We beginnen maandag met het opstellen van een draaiboek. Water wegpompen en poetsen zijn uiteraard prioriteit. Maar ook de infrastruc­tuur moet worden gecontrole­erd. Bruggen bijvoorbee­ld, hebben veel te lijden gehad door de kracht van het water. Er komt ook financiële steun naar Limburg, en veel bedrijven willen helpen.”

Limburg leeft mee met de waterellen­de in Wallonië. Er worden allerlei inzameling­sacties opgezet en ook heel wat Limburgers trekken zelf naar het rampgebied. “Toen ik al die schrijnend­e beelden op tv zag, kon ik niet anders dan ter plaatse te gaan helpen”, zegt Hasselaar Ben Put.

Zondagocht­end 10 uur. Op de carpoolpar­king van Ikea in Hasselt heeft Hasselaar Ben Put met een tiental vrienden afgesproke­n om naar het rampgebied in Wallonië te trekken. “Toen ik die schrijnend­e beelden op tv zag, kon ik niet anders. Ik heb mij opgegeven als vrijwillig­er van het Rode Kruis, maar die gaan eerst alle noden in kaart brengen alvorens de hulpverlen­ing op te starten. Daar kon ik niet op wachten. Ik moest onmiddelli­jk naar ginder”, zegt Ben. Het team vrijwillig­ers van Ben streek gisterenmi­ddag neer in

het zwaar getroffen Luikse dorpje Poulseur, vlak tegen de Ourthe. “Het hele dorp is één grote puinhoop”, zegt Ben. “De inboedel van de mensen is vernield en staat op straat opgestapel­d. Het water heeft metershoog in de huizen gestaan. De benedenver­diepingen zijn helemaal rot. Heel triestig om te zien.” Met aftrekkers helpen Ben en zijn kameraden de modder uit de huizen te krijgen, bij andere getroffen gezinnen helpen ze puin ruimen. “De mensen zijn ons bijzonder dankbaar”, zegt Ben. “Ze verschiete­n zelfs dat wij helemaal vanuit Limburg naar Wallonië zijn gereden om hen te komen helpen. Maar ik vind dat normaal. Bij zo’n ramp kan je toch niet staan toekijken.”

“Ongeziene solidarite­it”

Over heel Limburg worden er ook allerlei inzameling­sacties opgezet voor het getroffen gebied. Zoldernaar Tommy Tessens startte vrijdag met een kleine groep van tien mensen een actie om wat spullen bijeen te verzamelen. “Maar nog geen 24 uur later hadden we al 7.500 vrijwillig­ers die allemaal wilden helpen en doneren”, zegt Tommy. In zaal Harmonie De Ware Vrienden in Zolder werd een massa spullen afgeleverd: kleding, poetsspull­en, verzorging­sproducten, pampers, speelgoed. “De soliPremie­r dariteit die we hier meemaken, is ongezien”, zegt Tommy. “Zaterdag zijn al de eerste vrachtwage­ns met goederen vanuit Zolder naar het rampgebied vertrokken. We staan hierbij in contact met de hulpposten van het Rode Kruis in Pepinster, Theux en Verviers, zodat de spullen op de juiste plaats terechtkom­en.” Een van de honderden mensen die zaterdagvo­ormiddag naar Zolder afzakten om er spullen af te zetten, is MarieLouis­e en haar dochter Shana uit Tessenderl­o. “We hebben niet kunnen slapen van wat we op tv gezien hebben. Die mensen hebben daar de hel meegemaakt”, zegt Marie-Louise. “Het enige dat we nu kunnen doen, is elkaar helpen en steunen.” Ook Marie-Claire Teunkens uit Koersel bracht spullen naar Zolder. “Ik krijg tranen in mijn ogen van wat die mensen daar moeten meemaken. Meestal steunen wij acties in het buitenland maar nu kunnen we iets doen voor landgenote­n en dat doen we met veel plezier.”

Drie volle camionette­n

Heel wat Limburgers maken ook op eigen houtje de verplaatsi­ng naar Wallonië om er spullen af te leveren. “Op Facebook las ik heel wat berichten van mensen uit het rampgebied die dringend op zoek zijn naar essentiële producten, zoals water, melk, wc-papier of pampers”, zegt de Bilzense Kim Moors. “Ik heb meteen een oproep op Facebook gedaan en de reacties waren overweldig­end. Heel wat mensen hebben ons ook geld gestort, waarmee we zondagocht­end inkopen zijn gaan doen in de supermarkt.” Zondagmidd­ag trok Kim, samen met enkele familieled­en, met drie volle camionette­n levensmidd­elen richting het zwaar getroffen Angleur, deelgemeen­te van Luik. “Voor ons was het vooral belangrijk dat de ingezameld­e producten rechtstree­ks bij de getroffen mensen zouden terechtkom­en”, zegt Kim. “Het is misschien maar een druppel op een hete plaat, maar alle beetjes helpen.” Op het platform ‘Helpen Helpt’ van het Rode Kruis, dat de officiële hulpverlen­ing in het rampgebied organiseer­t, hebben zich ondertusse­n al meer dan 8.500 mensen aangemeld als crisisvrij­williger. “Zij zullen vanaf deze week ingezet worden”, zegt woordvoerd­er Jan Poté. “We zijn nog volop in kaart aan het brengen wat de specifieke noden zijn en op welke plaatsen we de vrijwillig­ers gaan inzetten, zodat de hulpverlen­ing efficiënt kan verlopen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Ook in het zwaar getroffen Angleur, een deelgemeen­te van Luik, is men begonnen met de opruim.
FOTO BELGA Ook in het zwaar getroffen Angleur, een deelgemeen­te van Luik, is men begonnen met de opruim.
 ?? FOTO ZB ?? Zoldernaar Tommy Tessens zette een actie op om spullen in te zamelen voor het rampgebied.
FOTO ZB Zoldernaar Tommy Tessens zette een actie op om spullen in te zamelen voor het rampgebied.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? “De mensen zijn ons bijzonder dankbaar dat we hen hier ter plaatse komen helpen”, zegt Hasselaar Ben Put.
FOTO RR “De mensen zijn ons bijzonder dankbaar dat we hen hier ter plaatse komen helpen”, zegt Hasselaar Ben Put.
 ?? FOTO RR ?? De Bilzense Kim Moors trok gisteren met drie volle camionette­n levensmidd­elen naar Angleur, bij Luik.
FOTO RR De Bilzense Kim Moors trok gisteren met drie volle camionette­n levensmidd­elen naar Angleur, bij Luik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium