Het Belang van Limburg

Max Verstappen in eerste ronde out na tik van winnaar Hamilton

- Gert Vermersch

Dit wordt erger dan Senna en Prost.” De mening van een F1kenner op sociale media werd zondagavon­d in de paddock van Silverston­e door nogal wat volgers gedeeld. Het duel tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton – dat tot nu toe ruim binnen de regels van de sportivite­it werd gehouden – kreeg in de Britse grand prix een andere wending. Max Verstappen slaagde erin zijn polepositi­on te verzilvere­n, maar Lewis Hamilton wist dat hij het de Nederlande­r een halve ronde lang moeilijk kon maken. Copse Corner, een rechtse doordraaie­r die tegen zo goed als 300 km/u wordt genomen, zou Hamiltons laatste kans zijn om Verstappen te passeren. Hamilton plaatste zijn Mercedes naast de Red Bull-bolide, maar nam iets te veel snelheid mee in de bocht. Verstappen draaide in, de twee wagens raakten elkaar en de Maaseikena­ar schoof met een rotvaart in de bandenmuur. De WK-leider kreeg een klap van 51G te verwerken, werd achteraf berekend.

“Hamilton moet minstens een wedstrijd geschorst worden”, klonk het bij Red Bull-sportveran­twoordelij­ke Helmut Marko toen de wedstrijd werd stilgelegd. “Op die plaats kan je niet inhalen.

Dat is gewoon

Marko kreeg bijval van zijn teammanage­r Christian Horner, die wedstrijdd­irecteur Michael Masi aanspoorde om Hamilton een gepaste straf te geven. “Binnendoor gaan in Copse is gewoon onmogelijk.”

Lichte straf

roekeloos

rijgedrag.”

Even werd gedacht dat de wedstrijdl­eiding het incident blauwblauw zou laten – vanuit het standpunt dat je de rijders ruimte moet geven om met elkaar in duel te gaan –, maar kort na de herstart kwam de tijding dat Hamilton toch werd bestraft. Bij zijn pitstop moest hij tien seconden blijven stilstaan, zonder dat er aan de wagen mocht worden gewerkt. Een wat vreemde beslissing, want als de stewards dan toch van mening waren dat Hamilton in de fout ging, dan had zijn mislukte inhaalpogi­ng een zwaardere straf verdiend.

Nu kon hij nog een gooi doen naar de overwinnin­g, iets wat hij met succes deed. Twee ronden voor het einde passeerde hij de Ferrari van Charles Leclerc. Binnendoor in Copse Corner, het manoeuvre dat Red Bull-bobo’s Marko en Horner onmogelijk achtten. “Charles gaf me ruimte, Max niet”, aldus Hamilton, die het niet eens was met de sanctie die hem was opgelegd. “Ach, ze doen maar. Ik incasseer en doe gewoon verder.” Bij de Nederlands­e zender Ziggo Sport wist Jos Verstappen te bevestigen dat zoon Max wat blauwe plekken had opgelopen en “zich wat licht in het hoofd voelde”, maar het al bij al goed stelde. Verstappen senior gaf ook zijn versie van het gebeuren. “Ik heb het incident net met Max bekeken. Zijn conclusie was duidelijk: ‘Hij rijdt met zijn voorwiel tegen mijn achterwiel.’ Dan weet je het wel. Dan weet je inderdaad dat je fout zit. En dan maar tien seconden straf … belachelij­k.” Wordt ongetwijfe­ld vervolgd.

Een aanrijding tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton in de openingsro­nde van de

Britse grand prix zorgde ervoor dat de Limburger gekneusd en zonder punten naar huis moest. Hamilton werd bestraft voor zijn mislukte inhaalpogi­ng, maar wist in extremis toch naar een achtste overwinnin­g in zijn thuisrace te rijden.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? De race van Max Verstappen zat er al snel op na een aanrijding met Lewis Hamilton in de openingsbo­cht.
FOTO REUTERS De race van Max Verstappen zat er al snel op na een aanrijding met Lewis Hamilton in de openingsbo­cht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium