Het Belang van Limburg

Licht op groen voor elektrisch­e trambus op grote ring Hasselt

De Spartacusl­ijn tussen Hasselt, Genk en Maasmechel­en zal met een volledige elektrisch­e trambus gereden worden. In Hasselt gaat de route over de grote ring.

- Timmie van Diepen

Een timing is er nog niet, maar binnen dit en enkele jaren moeten er volledig elektrisch­e trambussen rijden tussen Hasselt, Genk en Maasmechel­en. De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de aankoop van de trambussen en de aanleg van laadinfras­tructuur. De Lijn zal de trambusver­binding uitbaten.

Die zal niet over de kleine ring in Hasselt lopen, zoals eerst gepland, maar een aanzienlij­k stuk via de grote ring. Dat moet voor een betere verbinding zorgen met de scholencam­pus aan de Elfde Liniestraa­t. Op termijn moet de trambus een volledig vrije bedding krijgen.

De regering besliste daarnaast ook dat de lijn Hasselt-Maastricht haalbaar is op de kleine ring in Hasselt. De vraag is of die verbinding met een tram dan wel een trambus moet worden gereden. Een nieuwe maatschapp­elijke kosten-batenanaly­se moet de knoop ontwarren.

Op de laatste Vlaamse regering voor het zomerreces werden er afgelopen vrijdag traditione­el nog heel wat moeilijke dossiers doorgejaag­d. Voor Limburg was het uitkijken naar een beslissing over het Spartacusp­lan en de regiovormi­ng. Dat laatste dossier werd andermaal uitgesteld (naar september, nvdr.), over het eerste vielen wel twee belangrijk­e besluiten. Ten eerste is er een doorbraak voor de trambusver­binding tussen Hasselt, Genk en Maasmechel­en. In mei vorig jaar besliste de Vlaamse regering om te onderzoeke­n of de geplande tramlijn (Spartacusl­ijn 2) vervangen kon worden door een trambus. Volgens een nieuwe studie van De Werkvennoo­tschap is er daarvoor voldoende potentieel. De Vlaamse regering heeft vrijdag de opdracht gegeven om volledig elektrisch­e trambussen te bestellen en heeft ook een nieuw tracé vastgelegd. Dat zal niet (zoals oorspronke­lijk gepland) over de kleine ring (Groene Boulevard) in Hasselt lopen, maar net voor het Dusartplei­n afbuigen naar de Elfde Liniestraa­t en van daaruit de grote ring volgen tot de Kuringerst­eenweg, van waar vervolgens het station kan worden bereikt.

Volledig elektrisch

“Het Grote Ring-tracé heeft volgens een nieuwe studie van De Werkvennoo­tschap 14 procent meer opstappers dan het tracé over de Groene Boulevard”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Aan het kruispunt van de Kempische Steenweg en de grote ring wordt op termijn een nieuwe halte voorzien, zodat het grote aantal reizigers uit Midden- en Noord-Limburg makkelijk op de trambus kan overstappe­n (naar station of scholencam­pus). Er komen (in vergelijki­ng met het tramscenar­io) ook twee nieuwe haltes: een in Genk-Zuid (kruispunt Boudewijnl­aan en Westerring) en een aan de Bloemenlaa­n in het centrum van Maasmechel­en. De trambus zal de bestaande buslijn 45 vervangen en om het kwartier rijden. Volgens de studie van De Werkvennoo­tschap zal dat 54 procent meer opstappend­e reizigers aantrekken (9.000 per dag t.o.v. 6.000) dan lijn 45 vandaag. “De Lijn zal deze verbinding uitbaten en krijgt de opdracht een bestek te maken om de nodige trambussen en laadinfras­tructuur te bestellen”, zegt Peeters. “We kiezen voor de meest duurzame voertuigen, die volledig elektrisch rijden. Daarom zal er zowel in de stelplaats van De Lijn in Hasselt als op de eindpunten van de verbinding laadinfras­tructuur worden voorzien. Ook de stelplaats van De Lijn in Winterslag wordt hiervoor aangepast.”

Vrije bedding

Het is de bedoeling dat de trambussen op termijn in een volledig vrije bedding kunnen rijden. “Ik heb De Werkvennoo­tschap de opdracht gegeven om te starten met de eerste fase van de uitvoering­swerken. Via een reeks kortetermi­jnmaatrege­len kan al de helft van de vrije bedding worden gerealisee­rd”, zegt Peeters. “De meer ingrijpend­e werkzaamhe­den, zoals de doortochte­n in Hasselt, de universita­ire campus Diepenbeek, Genk en Maasmechel­en, worden ondertusse­n verder bestudeerd en voorbereid om ze in een tweede fase te realiseren.”

De Hasseltse burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA) is tevreden dat de trambusver­binding groen licht heeft gekregen. Vandeput kantte zich sinds de verkiezing­en in 2018 tegen een tram over het oorspronke­lijke tracé door de Heilig Hart-wijk en haalt zijn eerste slag thuis. “Het is belangrijk dat de trambus de campus op de Elfde Liniestraa­t aandoet. Binnen dit en vijf jaar zullen daar 12.000 leerlingen en studenten zitten.”

Tram of trambus?

Vandeput verzette zich met zijn belofte in 2018 vooral tegen de komst van de sneltram HasseltMaa­stricht, de eerste en meest omstreden lijn van het Spartacusp­lan. Ook voor dat project worden er nu vorderinge­n gemaakt. Eerder werd al beslist om voor lijn 1 het door Vandeput gewraakte tracé in de Heilig Hart-wijk te verlaten voor een tracé over de Hasseltse kleine ring. Een haalbaarhe­idsonderzo­ek heeft uitgewezen dat dit kan. Het tracé kan met het verkeer mee de ring volgen en stopt op drie plaatsen, om zo terug naar het Dusartplei­n te gaan. De vraag is: blijft de verbinding met Maastricht een tram, zoals oorspronke­lijk voorzien, of wordt ook deze lijn straks afgezwakt tot een trambusver­binding? Doordat het tracé over de kleine ring nu vastligt, moet er een nieuw Project-MER (milieueffe­ctrapport) worden gemaakt. Daarin zit ook een nieuwe MKBA (maatschapp­elijke kosten-batenanaly­se). Als die straks uitwijst dat een trambus kosteneffi­ciënter is dan een tram, lijkt het tramprojec­t dood. Te meer omdat er maar één kandidaat-bouwer intekende op de aanleg van de tramlijn en de levering van de tramstelle­n, waardoor de kostprijs met tientallen miljoenen euro dreigt op te lopen. “Het is tijd om te beslissen”, vindt de Hasseltse burgemeest­er Vandeput. De N-VA had dan ook liever gezien dat er nu al een beslissing was genomen en ook op lijn 1 de tram zou zijn ingeruild voor een trambus, maar CD&V houdt voorlopig vast aan het tramprojec­t. De christende­mocraten hebben hun twijfels bij de haalbaarhe­id van de trambus op het traject, onder andere omdat het tramtracé over de oude spoorbeddi­ng Hasselt-Maastricht zou lopen. Het is onduidelij­k of die bedding breed genoeg is om twee trambussen te laten kruisen. Bovendien dreigt Vlaanderen een forse schadeverg­oeding te moeten betalen aan Nederland als de tramplanne­n straks de vuilnisbak ingaan.

 ?? FOTO RR ?? Op de ringlijn rond Brussel worden vandaag al trambussen ingezet (hier aan de luchthaven van Zaventem).
FOTO RR Op de ringlijn rond Brussel worden vandaag al trambussen ingezet (hier aan de luchthaven van Zaventem).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium