Het Belang van Limburg

Een huis met drie piramides en ramen van cockpitkoe­pels

- Sanne Deferme

Zo veel mogelijk gerecyclee­rde materialen. Dat was zowat de enige vereiste bij de bouwplanne­n van deze bijzondere woning in Heusden-Zolder. Vandaag aflevering 2 in de reeks ‘Wie zou hier wonen?’: de dokterswon­ing van Mathieu Kelchterma­ns (80) en Céline Houben (83).

Een warm huis met nog warmere mensen waar tal van warme initiatiev­en ontstaan zijn. Dat typeert de woning van huisarts op rust Mathieu Kelchterma­ns, geboortena­am Johannes, Thieu voor de vrienden en Thieukelie­f voor zijn echtgenote Céline. Toen het koppel in 1969 wilde bouwen in Heusden, waren ze op zoek naar een architect die dat met zo veel mogelijk gerecyclee­rde materialen wilde doen. “Zo kwamen we terecht bij architect Jos Witters, die destijds samenwerkt­e met architect Marcel Raymaekers, bekend van Queen of The South in Genk”, zegt Mathieu.

De Heusdenaar had op dat moment al vier jaar lang een goed draaiende huisartsen­praktijk. “De meeste huisartsen hadden in die tijd een heel groot huis, met een grote benedenver­dieping voor de praktijk, de wachtzaal en eventueel een dienstmeid en een even grote bovenverdi­eping als woongedeel­te. Dat wilde ik niet”, vertelt Mathieu. “Daarom besloten we voor drie verschille­nde entiteiten te gaan. Een grote piramide voor het woongedeel­te, een kleinere piramide voor de praktijk en nog een piramide voor garage en opslag.”

F-104-straaljage­rs

In een mum van tijd verzamelde­n Mathieu en Céline samen met het architecte­nduo materiaal voor hun woning. “Raymaekers had ervaring met het afbreken van oude hoeves en kastelen en heeft ons zo heel wat materiaal bezorgd, van stenen tot deuren en zelfs een trappenhal, waarvan we een vloer gemaakt hebben”, aldus Mathieu. “Ook bij huisbezoek­en verzamelde ik materiaal, als ik bijvoorbee­ld zag dat er ergens een oude hoeve afgebroken werd. Al dat materiaal kreeg ik gratis of voor een klein prijsje.”

Het materiaal kwam bovendien niet alleen vanop het land, maar ook vanop zee en vanuit de lucht. “Ons houten terras was eigenlijk een scheepsdek. Ook in de rest van het huis is veel scheepshou­t gebruikt.” Het meest bijzonder zijn echter de dakramen. “Dat zijn koepels van cockpits van F-104straalj­agers, de zogenaamde Starfighte­rs. De architect heeft ze gevonden op een kerkhof van oude vliegtuige­n ergens in de kuststreek. Ze zijn zo geplaatst dat ze voor een maximale hoeveelhei­d aan lichtinval zorgen.”

Quizvraag

Toen alle materialen verzameld waren, kon de bouw van start gaan. “We begonnen met het dak”, zegt Mathieu. “Op dat moment was er net een grote mijnwerker­sstaking. Heel wat mijnwerker­s zaten dus al maanden zonder werk en kwamen hier graag iets bijverdien­en.” Er was destijds veel belangstel­ling voor het huis dat het koppel aan het neerzetten was. “Mensen dachten dat de doktoor gek geworden was”, lacht Céline. “Tijdens de werken liepen nieuwsgier­igen ook constant de werf op. Het eerste weekend dat we hier woonden, hebben we zelfs een draad gespannen en een groot plakkaat met ‘BEWOOND’ geplaatst.”

Vooral de dakramen trokken de aandacht. “Een hele tijd is ons huis onderdeel van een fietsrally geweest. Een van de vragen was hoeveel cockpitkoe­pels ons huis telde. Omdat je ze niet allemaal vanop straat kan zien, liepen deelnemers na verloop van tijd gewoon onze tuin in. Toen hebben we gevraagd om die vraag te schrappen. Hoeveel koepels er zijn? 21 of 23… Céline, hoeveel zijn het er weer?” “Ik weet het niet, Thieu...”

Bootvlucht­elingen

Terwijl het koppel vier kinderen op de wereld zette, twee zonen en twee dochters, groeide de praktijk van dokter Kelchterma­ns geleidelij­k uit tot een groepsprak­tijk. “Maar daarvoor was het hier te klein. Dus bouwden we in 1980 een grotere praktijk iets verderop”, zegt Mathieu. “De eerste groepsprak­tijk in Limburg”, vult Céline trots aan. “En de tweede in Vlaanderen.” Ook Céline had tot die tijd steeds in de praktijk van haar man gewerkt. “Vroeger had ik nog les gegeven in de lagere school. Toen de groepsprak­tijk opgestart werd, ging ik daar opnieuw interims doen.”

Het gevolg van de nieuwe praktijk was ook dat het praktijkge­deelte aan huis leeg kwam te staan. “In het begin van de jaren 80 waren er veel bootvlucht­elingen uit Laos door de Vietnamoor­log”, zegt Mathieu. “Ons land had besloten om samen met het Rode Kruis vijfhonder­d van die vluchtelin­gen op te vangen.” De huisarts was op

dat moment voorzitter van de lokale afdeling van het Rode Kruis in Heusden-Zolder. “En als voorzitter moet je natuurlijk het goede voorbeeld geven”, lacht hij. Dus werd de praktijkru­imte omgebouwd tot woonruimte, met eigen keuken en badkamer. “Daarvoor kregen we veel hulp van buren, vrienden en vrijwillig­ers van het Rode Kruis.”

Twee jaar lang gaven Mathieu en Céline onderdak en eten aan een gezin met twee kinderen. “De man bleek een collega te zijn”, zegt Mathieu. “Hij had geneeskund­e gestudeerd in Laos en was aan zijn eerste jaar heelkunde bezig. Bewijs had hij daar niet van, behalve een boek met wat attestjes in, dat helemaal doorweekt was.” Mathieu slaagde erin om zijn diploma hier te laten erkennen. “Hij moest alleen zijn laatste jaar opnieuw doen. Dat deed hij ook, waarna ik hem aan een job hielp in het plasmafere­secentrum van onze Rode Kruis-afdeling.” Na twee jaar vertrok het gezin weer, zonder een dankjewel. “Ze waren heel erg wantrouwig naar ons”, zegt Céline. “Jammer, maar als je weet wat ze meegemaakt hebben, begrijp je dat ergens ook wel.”

Te huur?

Nadien verhuurde het koppel de voormalige praktijk ook nog aan jonge koppeltjes. “Ook onze eigen kinderen hebben er nog gewoond terwijl ze zelf aan het bouwen waren”, zegt Mathieu. “Nu staat het al enkele jaren leeg. Als je nog iemand kent…” “Nee!” reageert Céline meteen. “Er zijn ook veel vluchtelin­gen, hé”, zegt Mathieu daarop. “Thieukelie­f, dat toch niet meer! We hebben daar zoveel moeite ingestoken. Al hebben we er ook wel veel voldoening uitgehaald.” Nog een andere eyecatcher van het huis is het glas in beton rond de voordeur, dat voor een kleurrijk lichtspel in de inkomhal zorgt. “Het is een van de weinige dingen die we destijds nieuw hebben laten maken voor het huis”, zegt Céline. In de inkomhal hangen ook veel tekeningen van het koppel. “Daar zijn veel bedankjes bij van bewoners van ’t Weyerke (een dienstence­ntrum voor personen met een beperking in Heusden-Zolder, nvdr.). Thieu en ik zijn de oprichters daarvan.”

De inrichting van hun huis zit vol verrassing­en. Achter elk hoekje lijkt er zich weer een nieuwe, gezellige ruimte te bevinden. Zoals een van de vroegere kinderkame­rs in de top van de piramide, waar je je aan een klimtouw kan vasthouden om het smalle trapje naar het slaapgedee­lte te nemen. “We hebben intussen al tien kleinkinde­ren, van 10 tot 33 jaar”, vertelt Céline trots.

“Allemaal komen ze even graag naar hier. Net omdat het huis zoveel verrassing­en heeft. Het is ook ideaal om verstopper­tje te spelen.”

Koffiehuis

Bovendien heeft het huis zich doorheen de jaren ook aangepast aan de veranderen­de gezinssitu­atie. “Aanvankeli­jk leefden we vooral boven. Toen we kinderen kregen, verplaatst­en we ons naar beneden”, zegt Céline. “Daar hadden we een grote speelkamer gemaakt en een grotere keuken, want de kinderen hadden constant honger.” (lacht)

Nu het koppel de tachtig voorbij is, beginnen ze stilaan ook na te denken over een leven na hun geliefde huis. “We willen hier natuurlijk blijven wonen zolang het kan”, zegt Mathieu. “Maar we zijn ook onze bezittinge­n stilaan aan het verdelen onder de kinderen. We vertrouwen erop dat onze kinderen samen een manier vinden om aan hun geboortepl­ek, hun nest, een mooie herbestemm­ing te geven. Wie weet wordt het ooit wel een koffiehuis of een ijssalon? Het huis is daar alleszins geschikt voor.”

DONDERDAG:

Het ‘graffitihu­isje’ van Sven en Polina in Ham

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Er was destijds veel belangstel­ling voor het huis dat Mathieu en Céline lieten bouwen. “Mensen dachten dat de ‘doktoor’ gek geworden was”, lacht Céline.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Er was destijds veel belangstel­ling voor het huis dat Mathieu en Céline lieten bouwen. “Mensen dachten dat de ‘doktoor’ gek geworden was”, lacht Céline.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “We gingen voor drie verschille­nde entiteiten”, legt Mathieu uit. “Een grote piramide voor het woongedeel­te, een kleinere piramide voor de praktijk en nog een piramide voor garage en opslag.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX “We gingen voor drie verschille­nde entiteiten”, legt Mathieu uit. “Een grote piramide voor het woongedeel­te, een kleinere piramide voor de praktijk en nog een piramide voor garage en opslag.”
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het glas in beton (foto bovenaan) is een van de weinige dingen die het koppel destijds nieuw heeft laten maken voor het huis.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Het glas in beton (foto bovenaan) is een van de weinige dingen die het koppel destijds nieuw heeft laten maken voor het huis.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium