Het Belang van Limburg

Acht containers en hulp van het leger om ravage in Halen op te ruimen

- Luk Weyens

Nu het water er bijna overal weggetrokk­en is, zijn de getroffen inwoners in Halen begonnen met het opruimwerk. De stad heeft acht afvalconta­iners laten plaatsen en het leger biedt hulp.

“Het peil van de Velpe is hier flink gezakt en het niveau van de Gete is tot 20 centimeter onder het kritieke punt gedaald”, zei burgemeest­er Erik Van Roelen (CD&V) maandag. In enkele straten was het water wel nog niet volledig weggetrokk­en. “In Halen-centrum is dat het geval aan de Pijpenpoel­straat”, aldus de burgemees

ter. “In Zelem blijven de Gennepstra­at en de Broekstraa­t voor alle verkeer afgesloten, omdat ze nog gedeelteli­jk onder water staan.” Ook op het industriet­errein aan de Mosstraat is het water nog niet volledig weg. “Sommige bedrijven zijn moeilijk bereikbaar. Dat is o.a. het geval in de buurt van het recyclagep­ark. Bij de bedrijven is er wel geen water binnengelo­pen.”

Containers

Van Roelen: “De inwoners kunnen gebruikmak­en van acht containers. Die hebben we geplaatst op strategisc­he punten, zodat de mensen zich zo weinig mogelijk moeten verplaatse­n. In die containers kunnen ze met hun meubelen, huisraad, laminaat en dergelijke terecht. Kapotte elektronic­a worden apart verzameld.”

“Het leger heeft manschappe­n ingezet om ons te helpen. Zij beschikken ook over een heftruck. Ondertusse­n is de brandweer nog druk bezig met het leegpompen van kelders. Daarvoor zijn er negen ploegen op ronde. We kunnen rekenen op de solidarite­it van andere brandweerz­ones. Het leegpompen moet normaal dinsdag achter de rug zijn. Daarna gaat de brandweer met de sproeiwage­n de straten schoon te spuiten.”

Op vakantie

Nicolas Cousin was gisteren samen met zijn partner aan het opkuisen in de flat van hun zoon en schoondoch­ter. “Wij hadden hen vorige week donderdag net naar de luchthaven gebracht voor hun vakantie op Corfu en toen we terugkwame­n, was de zondvloed begonnen. Gelukkig had ik hun auto bij ons thuis in Linkhout laten staan. Hier heeft het water binnen twintig centimeter hoog gestaan. Ze hebben ons wel gezegd dat we er niet aan moesten beginnen, maar we kunnen hen zo toch niet thuis laten komen.”

Aan de Zwarte Duivelsstr­aat waren er ook nog enkele percelen achter de woningen waar het water nog niet weg was. Kristof Luyck: “Onze garages zijn nog niet bereikbaar. Ik ben een fervente visser en heb in mijn garage voor ettelijke duizenden euro’ s aan hengelmate­riaal liggen.”

Ook de Snuffelmar­kt aan de Staatsbaan, bekend bij menig doehet-zelver, deelde in de klappen. “Er stond veertig centimeter water binnen”, aldus de eigenaar van de familiezaa­k. De winkel bleef het hele weekend gesloten. Maandag begon de schoonmaak en dinsdag is de vaste sluitingsd­ag. “We hopen woensdag te kunnen heropenen, maar wellicht wordt het toch eerder donderdag.”

 ?? FOTO SM ?? De materiële schade is groot bij veel getroffen Halenaars.
FOTO SM De materiële schade is groot bij veel getroffen Halenaars.
 ?? FOTO LUK WEYENS ?? Nicolas Cousin ruimt op in het appartemen­t van zijn zoon en schoondoch­ter, die op vakantie zijn. “Het water stond hier binnen twintig centimeter hoog.”
FOTO LUK WEYENS Nicolas Cousin ruimt op in het appartemen­t van zijn zoon en schoondoch­ter, die op vakantie zijn. “Het water stond hier binnen twintig centimeter hoog.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium