Het Belang van Limburg

Daling van Maas toont ravage

Ze verwoestte ook fietspaden en veerponten.

- Beau Melders en Mark Dreesen

WATEROVERL­AST HASSELT

Aan het dorpje Herbricht ligt een enorme berg afval. Een week geleden maakten de brokstukke­n nog deel uit van mensenleve­ns, nu gooien vrijwillig­ers motorhelme­n, glijbanen en doorweekte matrassen in containers. Hoewel Herbricht zelf onder water stond, is lang niet al het afval afkomstig uit Limburg. Veel van de brokstukke­n werden kilometers stroomafwa­arts meegesleur­d, vanuit het zwaar getroffen Luik. “De stuwdam van Monsin heeft veel tegengehou­den, maar lang niet alles”, bevestigt Peter Agotha van de Vlaamse Waterweg. “Door het enorme debiet van 3.300 kubieke meter per seconde kon de Maas gemakkelij­k tot 300 kilogram meesleuren. Dat debiet neemt langzaam af, maar momenteel zitten we nog steeds op 1.500 kubieke meter per seconde. Dat is nog steeds heel hoog. De komende drie weken gaan er nog veel verrassing­en opduiken.”

Vissen op de akkers

Tussen Lanaken en Kessenich vinden we al heel wat van die verrassing­en. Terwijl gemeentewe­rkers in Kotem de zandzakjes ophalen, staat midden in de Maas een eenzame caravan. Verderop liggen verschille­nde oevers bezaaid met plastic flessen, zakjes en huishoudsp­ullen. Tussen perenbomen in Lanaken liggen strobalen, kajakpedde­ls en voederbakk­en. Terwijl men in Heppeneert een enorme boom uit de Maas vist, stuiten wandelaars tussen Meeswijk en Rotem op tientallen dode vissen.

De solidarite­it is groot en veel Limburgers willen op eigen houtje de Maasoevers opruimen. Maar dat raden gemeentebe­sturen af. Zo roept Lanakens burgemeest­er

Marino Keulen (Open Vld) op om de komende dagen niet alleen met de prikstok naar de Maas te gaan. “Momenteel is het te gevaarlijk: het is heel glibberig door het achtergebl­even slib. Mensen dreigen in de rivier af te glijden waar de waterstand nog te hoog is. Wacht op de geplande schoonmaak­acties.”

Grootschal­ige opruimacti­es

Zo organiseer­t Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) wellicht volgend weekend een grootschal­ige opruimacti­e. Dat doet ze samen met het OVAM, Mooimakers, de gemeenten en natuurbehe­erders. “We willen vermijden dat het zwerfafval verder gaat zwerven in onze natuur en dat begrazers het opeten en zich eraan verwonden”, klinkt het. “De komende dagen zitten we samen om te bekijken wanneer en hoe deze rommel op een veilige manier kan worden opgeruimd.” Ook natuurbehe­erder Natuurpunt plant zelf in Lanaken eind augustus opruimacti­es. “Normaal

het laatste weekend van augustus”, bevestigt regiobehee­rder Bart Hoelbeek. “Samen met familie of vrienden zal je een stukje natuur toegewezen krijgen dat je helemaal mag zuiver maken. We zullen bekendmake­n via onze sociale media wanneer het precies zal plaatsvind­en.” Wie graag de handen uit de mouwen wil steken, moet nog even geduld uitoefenen.

Geen veerdienst

Naast de zee van afval wordt ook de materiële schade duidelijk. Zo zal er heel de zomer lang geen autoveerpo­nt actief zijn tussen Meeswijk en Berg-Urmond. Reden is dat de Maas met een enorme kracht de toegangswe­g aan Belgische zijde heeft weggespoel­d. De betonnen delen steken boven het water uit. Langs de straat zijn gaten in het talud geslagen. Die gaten zijn zo diep dat er zelfs een heel verkeersbo­rd in gezakt is. De fietspaden langs het veerpont zijn er wel nog, maar onder de fietspaden is alle grind weggespoel­d.

 ??  ?? Veel van de brokstukke­n werden kilometers stroomafwa­arts meegesleur­d, vanuit het zwaar getroffen Luik.
Veel van de brokstukke­n werden kilometers stroomafwa­arts meegesleur­d, vanuit het zwaar getroffen Luik.
 ?? FOTO MARK DREESEN ?? De betonnen delen van de toegangswe­g naar het autoveerpo­nt steken boven het water uit.
FOTO MARK DREESEN De betonnen delen van de toegangswe­g naar het autoveerpo­nt steken boven het water uit.
 ?? FOTO'S SVEN DILLEN ?? “De stuwdam van Monsin heeft veel tegengehou­den, maar lang niet alles”, zegt Peter Agotha van de Vlaamse Waterweg.
FOTO'S SVEN DILLEN “De stuwdam van Monsin heeft veel tegengehou­den, maar lang niet alles”, zegt Peter Agotha van de Vlaamse Waterweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium