Het Belang van Limburg

Ook landbouw kreunt onder de waterellen­de

- Jozef Croughs,Marij Wyers en Koen Snoekx

WATERELLEN­DE SINT-TRUIDEN/HASSELT

Het extreme regenweer van de afgelopen dagen zet op veel plaatsen ook de akker- en tuinbouw een hak. Er is niet alleen de extreme regenval die de oogst schade toebrengt, heel wat landbouwpe­rcelen in Limburg liggen er verzopen bij door rivieren die uit hun oevers zijn getreden. “Hoe groot de schade aan de landbouw zal zijn, is nu nog moeilijk te bepalen. Die zal pas echt duidelijk worden als het water overal is weggetrokk­en”, zegt Peter Bruggen, provinciaa­l secretaris van de Boerenbond. Al is het nu al zeker dat er verliezen in opbrengst gaan zijn, zowel bij de telers van groenten en granen als bij de fruitkweke­rs.

Volgens Bruggen zal het extreme weer mogelijk op federaal of Vlaams niveau als ramp erkend worden. “Al zal dat dan enkel voor bepaalde regio’s gelden. Terwijl Limburg onder water liep, scheen in West-Vlaanderen de zon”, zegt Bruggen.

Rotte kersen

De aanhoudend­e regen heeft alvast het kersenseiz­oen bruusk afgebroken. “De kersen zijn rot of gebarsten. Ons seizoen is verloren”, zucht kersentele­r Bert Vanwedding­en uit Brustem. “Het begon allemaal met vorst op de bloesems, vier dagen sneeuw op de open bloemetjes en als hoogtepunt een week onophoudel­ijke regen: om en bij de 200 liter per vier

kante meter. De voorbije dagen is het vocht te lang op het zacht fruit blijven hangen, de kersen droogden niet. Dit liet ons niet toe het fruit te behandelen tegen rot”, zegt de teler. “We zijn ondertusse­n gestopt met plukken. Ik had vijf

Schattings­commissie

De Boerenbond roept de Limburgse burgemeest­ers ondertusse­n op om de schattings­commissie voor landbouw te activeren. “Tegelijk vragen we de landbouwer­s om hun schade te fotografer­en en dit aan de gemeente te melden. Ook boeren die een brede weersverze­kering hebben, moeten de schade nog melden en laten vaststelle­n”, zegt Peter Bruggen. De schattings­commissie bestaat uit leden van de gemeente, landbouw en belastingd­ienst. “De commissie zal de schade ter plaatse gaan vaststelle­n en hiervan een verslag maken. Dat is nodig opdat de teler een aftrek van inkomsten kan doen bij de belastinga­angifte en voor premies bij opbrengstv­erlies”, zegt Bruggen. De schattings­commissie komt op twee tijdstippe­n langs. “Een eerste keer om een schatting te maken van de schade en nog een tweede keer als de oogst er is. Dat is belangrijk omdat de schade niet altijd meteen duidelijk is”, zegt Bruggen. “Neem bijvoorbee­ld de graanteelt. Die is op veel plaatsen zwaar getroffen door het noodweer en het is nog maar de vraag hoe goed die zich zal herstellen. Hetzelfde voor de fruitteelt. De schade aan bijvoorbee­ld appelplant­ages wordt pas in september bij de oogst echt duidelijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium