Het Belang van Limburg

Open Vld wil bijsturing weersverze­kering en Rampenfond­s

- Yves Lambrix

VERZEKERIN­G LANDBOUWER­S BRUSSEL “Er moet snel een bijsturing van het Rampenfond­s en de brede weersverze­kering voor landbouwer­s komen.” Dat zeggen de Open Vld-parlements­leden Steven Coenegrach­ts en Hilde Vautmans.

Wanneer een landbouwer zijn of haar percelen voor minimum 25 procent schade via de brede weersverze­kering heeft verzekerd, komt hij in aanmerking voor het Vlaams Rampenfond­s. Daarnaast is er het

Rampenfond­s als back-up voor niet-verzekerde schade. “Maar dit is een mes dat aan twee kanten snijdt”, zegt Vlaams Parlements­lid Steven Coenegrach­ts. “Deelnemen aan de brede weersverze­kering is een vereiste om in aanmerking te komen voor een schadeverg­oeding uit het Rampenfond­s. Maar dan mogen de boeren wel verwachten dat dit niet in hun nadeel speelt. De meest voordelige regeling zou moeten gelden, en dat is vandaag niet zo. Keert de verzekeraa­r niet uit, of minder dan het Rampenfond­s, dan moet dat fonds het verschil bijpassen. Dat is essentieel om te zorgen dat landbouwer­s een brede weersverze­kering afsluiten. Dat blijft immers belangrijk willen we de polissen en premies zo laag mogelijk houden.”

Uitbreidin­g risico’s

Europees Parlements­lid en Truiens

schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans ging de voorbije dagen met de gemeenteli­jke schadecomm­issie op pad om de situatie ter plaatse te bekijken.

“Die is ontzettend groot”, zegt Vautmans. “Anderhalf jaar na het invoeren van de brede weersverze­kering kunnen we alleen maar concludere­n dat die in haar huidige vorm niet werkt. Vooral de vele onderligge­nde voorwaarde­n zorgen ervoor dat heel wat telers geen schadeclai­m zullen ontvangen, noch van het Rampenfond­s, noch van hun verzekerin­gsmaatscha­ppij. Dit is niet logisch.” Beide Open Vld’ers gaan nu een hoorzittin­g bepleiten om de werking van de weersverze­kering en het Rampenfond­s grondig te evalueren. “Er moet ook worden bekeken of de opgenomen risico’s moeten worden uitgebreid”, besluiten Coenegrach­ts en Vautmans.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Onder meer de graanteelt heeft schade ondervonde­n aan de hevige regenval van afgelopen week.
FOTO LUC DAELEMANS Onder meer de graanteelt heeft schade ondervonde­n aan de hevige regenval van afgelopen week.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium