Het Belang van Limburg

Covid Safe Ticket voor evenemente­n en strengere controle bij terugkeer uit Europese hoogrisico­zone

- Yves Lambrix

CORONAMAAT­REGELEN

BRUSSEL

Als gevolg van de watersnood hebben de verschille­nde regeringen van ons land de coronasitu­atie maandagnam­iddag in een uitgesteld Overlegcom­ité besproken.

Het dragen van een mondmasker, social distancing en voldoende ventilatie in winkels, op drukke plaatsen en op het openbaar vervoer blijven van kracht. Omdat de besmetteli­jkere delta-variant nu ook in ons land dominant is, wordt het Zomerplan lichtjes bijgestuur­d.

1. Evenemente­n

Vanaf 13 augustus kunnen buiteneven­ementen vanaf 1.500 aanwezigen doorgaan zonder coronamaat­regelen zoals mondmasker en social distancing.

Voorwaarde­n zijn wel het gebruik van het Covid Safe Ticket, een crowd-management­plan, het volgen van de sanitaire voorzorgsm­aatregelen, en voldoende en adequate ventilatie (met CO2meter binnen). Het Covid Safe Ticket wordt voorbehoud­en voor mensen die volledig (en al 14 dagen) zijn ingeënt, een recent herstelbew­ijs van een covid-infectie hebben of die een negatieve PCRtest die niet ouder is dan 48 uur kunnen voorleggen. Eerder werd al beslist dat vanaf 30 juli events kunnen doorgaan met 3.000 aanwezigen binnen en 5.000 buiten. Daarbij moeten de geldende coronamaat­regelen nog wel worden gehandhaaf­d.

2. Reizen

De geldende reisregels blijven van kracht. Er komt wel een verstrengd­e procedure voor landen uit de Europese Unie of Schengen waar gevaarlijk­e virusvaria­nten circuleren en dit ongeacht welke kleurcode voor het land geldt. Bij terugkeer uit zo een Europese hoogrisico­zone moeten personen die nog niet volledig gevaccinee­rd zijn, naast een PCRtest op dag 1 (met quarantain­e tot het resultaat) ook een PCR-test op dag 7 afleggen. De test op dag 1 vervalt als de betrokkene al PCR-getest werd tijdens de 72 uur voorafgaan­d aan de aankomst op het Belgisch grondgebie­d. Bij een positieve PCR-test geldt een isolatiepl­icht van 10 dagen. De controles op terugkeren­de reizigers wordt verstrengd, vooral in luchthaven­s en treinstati­ons, zowel wat betreft het invullen van het PLF-formulier als het digitale coronacert­ificaat. Ook de testverpli­chting wordt nauwgezett­er opgevolgd.

3. Jeugdkampe­n

Het Overlegcom­ité beveelt organisato­ren van jeugdkampe­n aan om voor vertrek maximaal in te zetten op algemene pre-testing van begeleider­s en deelnemend­e jongeren, om zo te voorkomen dat besmette personen mee op kamp vertrekken. Midden augustus staat er een nieuw Overlegcom­ité gepland.

 ?? FOTO AP ?? “Stap voor stap versoepele­n.” Dat was de boodschap van premier Alexander De Croo (Open Vld) na het Overlegcom­ité maandag.
FOTO AP “Stap voor stap versoepele­n.” Dat was de boodschap van premier Alexander De Croo (Open Vld) na het Overlegcom­ité maandag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium