Het Belang van Limburg

PS en Ecolo stappen uit regering als er dode valt bij hongerstak­ing

- Yves Lambrix

REGERINGSC­RISIS BRUSSEL Na corona en de watersnood­ramp stevent de federale regering-De Croo op een nieuwe crisis af. PS en Ecolo dreigen ermee de regering te laten vallen als één van de hongerstak­ers in Brussel overlijdt.

Andermaal is het de asielcrisi­s die tot politieke hoogspanni­ng leidt. Op 23 mei gingen meer dan 400 mensen zonder papieren in de Brusselse Begijnhofk­erk en de campussen van VUB en ULB in hongerstak­ing. Ze eisen een collectiev­e regularisa­tie maar staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is onvermurwb­aar. Ondertusse­n gaat de fysieke en mentale gezondheid­stoestand van de hongerstak­ers pijlsnel achteruit.

Nadat ze zondag premier De Croo (Open Vld) opriepen om het dossier in handen te nemen, voeren PS en Ecolo de druk nu verder op. “Als er straks een dode valt, stapt mijn partij binnen het uur uit de federale regering”, zei vicepremie­r Pierre-Yves Dermagne maandagoch­tend op het PS-partijbure­au. Dat zou het einde betekenen van de Vivaldi-regering. Regeringsp­artij Ecolo zit op dezelfde lijn.

Buiten enkele oproepen om geen regeringsc­risis uit te lokken, houden de federale regeringsp­artijen Open Vld en CD&V zich gedeisd. Opgejaagd door de rechtse oppositiep­artijen N-VA en Vlaams Belang hebben ze immers weinig bewegingsr­uimte. In Franstalig België is dat het spiegelbee­ld: daar heeft de PS heel weinig marge, onder druk van Ecolo en oppositiep­artij PTBPvda.

Het kabinet van staatssecr­etaris Sammy Mahdi laat weten dat elke mogelijke actie wordt ondernomen om de hongerstak­ing te beëindigen. Met Dirk Van den Bulck, commissari­s-generaal van het onafhankel­ijk Commissari­aat Generaal voor de Vluchtelin­gen en de Staatsloze­n, heeft Mahdi nu een speciaal gezant aangesteld die de hongerstak­ers binnen de bestaande procedures individuee­l zal begeleiden.

Speciaal gezant

 ?? FOTO KRISTOF VADINO ?? Het gaat pijlsnel achteruit met de gezondheid­stoestand van de hongerstak­ers. De PS en Ecolo dreigen met het einde van de Vivaldi-regering als één van de actievoerd­ers zou overlijden.
FOTO KRISTOF VADINO Het gaat pijlsnel achteruit met de gezondheid­stoestand van de hongerstak­ers. De PS en Ecolo dreigen met het einde van de Vivaldi-regering als één van de actievoerd­ers zou overlijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium