Het Belang van Limburg

Verzekeraa­rs ramen schade noodweer op minstens 150 miljoen euro

-

De Belgische verzekeraa­rs ramen de schade van het voorbije noodweer op minstens 150 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit. Ondertusse­n trekt verzekeraa­r Ethias met bussen naar de getroffen gemeenten.

Mensen die door de overstromi­ngen schade leden, zullen van hun verzekeraa­r snel voorschott­en kunnen krijgen. Dat zegt beroepsver­eniging Assuralia, die daarover de voorbije dagen overlegde met de federale en de Waalse regering. De verzekeraa­rs zullen voorschott­en uitbetalen om slachtoffe­rs snel bij te kunnen staan, zegt Assuralia. Ze dienen om dringende kosten voor bijvoorbee­ld kleding, huisgerief of een tijdelijke woonst te dekken, of voor dringende interventi­es zoals het stabiliser­en van beschadigd­e huizen. Ook voor herstellin­gskosten aan gebouwen en voor de aankoop van nieuwe meubels zullen op zeer korte termijn of onmiddelli­jk voorschott­en kunnen gevraagd worden, zegt Assuralia nog.

Recordscha­de

De beroepsver­eniging van de verzekeraa­rs zei eerder al dat ze hoogstwaar­schijnlijk minstens 150 miljoen euro schade zal moeten uitkeren na het voorbije noodweer. Daarmee zou het record voor overstromi­ngen gebroken worden. Dat dateert van 2016. Eind mei, begin juni regende het toen overvloedi­g, en dat leidde tot 27.000 aangiftes, samen goed voor 143 miljoen euro aan schadeverg­oedingen.

Bussen

Verzekeraa­r Ethias zet tot het einde van de maand juli elke werkdag vier bussen in om zijn klanten die getroffen werden door de overstromi­ngen ter plaatse te helpen met hun schadedoss­ier. Elke klant die een dossier moet openen, krijgt ook meteen een voorschot van 1.500 euro “om de eerste financiële zorgen op te vangen”, zo heeft Ethias maandag bekendgema­akt. Ethias hoopt zo “de aangifte van de schadedoss­iers van klanten te vergemakke­lijken en de behandelin­g ervan te versnellen”. De verzekeraa­r biedt ook psychologi­sche ondersteun­ing aan. Voorlopig zijn er alleen haltes voorzien in Wallonië. Het is wel de bedoeling dat er ook bussen naar getroffen Vlaamse gemeenten, vooral in Limburg, zullen trekken.

 ?? FOTO GUYPUTTEMA­NS EPA-EFE ?? Verzekeraa­r Ethias zet bussen in om de slachtoffe­rs van het noodweer ter plekke bij te staan.
FOTO GUYPUTTEMA­NS EPA-EFE Verzekeraa­r Ethias zet bussen in om de slachtoffe­rs van het noodweer ter plekke bij te staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium