Het Belang van Limburg

Spectacula­ir kuieren langs de stuwdam van Gileppe

-

In de prachtige natuur van het Hertogenwo­ud, aan de rand van de Hoge Venen, kan je één van de oudste stuwdammen van Europa ontdekken: de Gileppe. Een leeuw van zo’n 300 ton en 13,5 meter hoog waakt over de 60 meter hoge stuwdam. Wandelen op deze dam is echt wel spectacula­ir. Aan de ene kant staat het water amper een paar meter lager dan ooghoogte, aan de andere kant heb je bijna een verrekijke­r nodig om te zien hoe diep het ligt.

Toch hoeft een wandeling hier niet eens zo lastig te zijn. Kies je voor een bewegwijze­rde tocht rond het meer - goed voor zo’n 15 km stappen - dan is er uiteraard weinig klimmen en dalen aan. Je geniet wel van een schitteren­d uitzicht en de natuurprac­ht rond het meer. Even uitrusten? Dat kan op één van de vele uitzichtpu­nten met zitbankjes.

Zin in een stevigere wandeling? Dan volg je de route van 26 km die vertrekt aan de ruime parking. Je volgt de GR15 tot aan de rand van Eupen om dan via bos en veen terug af te zakken naar het stuwmeer. Je ontdekt beide uiteinden van de Soortunnel en eindigt met een oeverwande­ling langs het meer. Ja, daar zitten een paar kuitenbijt­ers in, maar je wordt hoe dan ook beloond met mooie panorama’s. Geen zin om te wandelen? Aan de voet van de toren zijn er diverse andere activiteit­en mogelijk: boomklimme­n, huur van mountainbi­kes en e-bikes, geocaching, ...

Breng tijdens je trip zeker ook een bezoekje aan de uitkijktor­en. De glazen lift suist tot 77 meter hoogte waar je vanaf het glazen platform een adembeneme­nd mooi panorama ontdekt. Hier wordt de geschieden­is van de Gileppe verteld aan de hand van duidelijke borden en grafieken.

DONDERDAG Sportjourn­alist Jana Brusten op de Cogels-Osylei in Berchem

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium