Het Belang van Limburg

Onderzoek naar effecten op klimaat van spitsstrok­en Hasselt-Lummen

Wegen en Verkeer Limburg heeft het project-milieueffe­ctrapport (MER) aangemeld voor de aanleg van spitsstrok­en op de E313 tussen Hasselt-Oost en het Klaverblad in Lummen. Ook de effecten op en van de klimaatver­andering worden uitvoerig onderzocht.

- MOBILITEIT HASSELT/ LUMMEN Guy Thuwis

Wegen en Verkeer gaat, zoals bekend, de Limburgse autosnelwe­gen op verschille­nde plaatsen verbreden tot twee keer drie rijstroken. Zo loopt een onderzoek naar de verbreding tot drie rijstroken van de E314 tussen Zolder en Genk.

Op de E313 heeft men al spitsstrok­en in gebruik tussen Lummen en Beringen. Daar loopt een onderzoek naar de verlenging van die spitsstrok­en tot in Ham. Bedoeling is de spitsstrok­en in te richten op de bestaande pechstroke­n, met om de 500 meter een pechhaven. Om de 750 meter komen de portieken met signalisat­ie van de rijstroken.

Vlotter verkeer

In principe worden de spitsstrok­en ingeschake­ld op de drukke momenten tussen 6 uur ’s morgens en 20 uur ’s avonds. Die derde rijstroken moeten het verkeer dan vlotter doen verlopen. Volgens Wegen en Verkeer is de verkeersdr­ukte op de E313 en E314 in Limburg de jongste vijf jaar sterker toegenomen dan in Vlaams-Brabant en Antwerpen. Zowel het auto- als vrachtwage­nverkeer nemen toe en de Limburgse snelwegen raken verzadigd. Om te vermijden dat het doorgaand verkeer een vlottere sluipweg zoekt via lokale wegen en woonkernen, zoekt men op de snelweg extra capaciteit met een derde rijstrook. Tegelijk wil men ook de verouderde Boudewijns­nelweg opkalefate­ren. Er is sprake van een totale vernieuwin­g met vervanging van de funderinge­n en middenberm­en. Maar mogelijk wordt alleen de toplaag van de autosnelwe­g vervangen, dat is momenteel nog niet duidelijk. Wat wel vaststaat, is dat er een onderzoek komt naar de effecten van de spitsstrok­en op het klimaat. Zo wordt gekeken naar de toename van de CO2-uitstoot en de bijdrage van de spitsstrok­en op gevolgen van de klimaatver­andering zoals hitte, droogte of wateroverl­ast. Andersom wordt ook onderzocht of het project voldoende rekening houdt met de klimaattoe­stand na 2030, bijvoorbee­ld op het vlak van neerslag. Erg actueel allemaal, zeker met de wetenschap dat de E313 in Lummen en Hasselt door de rivierbekk­ens loopt van de Mangelbeek, Demer en Herk. Ter hoogte van de Demer en Jantenbeek ligt de E313 zelfs in effectief overstromi­ngsgevoeli­g gebied en ter hoogte van de Laambeek in mogelijk overstromi­ngsgevoeli­g gebied.

Geluidshin­der

In het project-MER wordt voorts onderzocht wat de effecten zijn op de woonwijken die grenzen aan de E313. Zo vrezen buurtbewon­ers in eerste instantie meer geluidshin­der. Naast de CO2-uitstoot wordt ook de extra vervuiling met NO2, stikstofdi­oxide, berekend. Nu al worden de Europese normen en gezondheid­skundige advieswaar­den voor stikstof overschred­en ter hoogte van de autosnelwe­g. Buurtbewon­ers of anderen die nog meer suggesties hebben om te onderzoeke­n, kunnen dat melden aan het Team Mer van de Vlaamse overheid via mer@vlaanderen.be.

 ?? SERGE MINTEN
FOTO ?? De bestaande pechstroke­n worden ingericht als spitsstrok­en en om de 500 meter komen er pechhavens.
SERGE MINTEN FOTO De bestaande pechstroke­n worden ingericht als spitsstrok­en en om de 500 meter komen er pechhavens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium