Het Belang van Limburg

Op naar volle stadions

-

KRC Genk, STVV of uw andere favoriete ploeg binnenkort opnieuw in een vol stadion aan het werk zien? Het kan.

Het Overlegcom­ité gaf groen licht voor het Covid Safe Ticket dat de clubs moet toelaten om hun stadion vanaf 13 augustus opnieuw volledig uit te verkopen, zonder afstandsre­gels en mondmasker­s.

Een bewijs dat u al minstens twee weken volledig gevaccinee­rd bent, een bewijs dat u net hersteld bent van een coronabesm­etting óf een negatieve PCR-test jonger dan 72 uur: één van die drie zaken moet u kunnen voorleggen om een zogeheten Covid Safe Ticket te bemachtige­n. Die ‘coronapas’ heeft u nodig om binnen te geraken op georganise­erde evenemente­n in de buitenluch­t met minstens 1.500 aanwezigen. Ook voor een ticket voor een wedstrijd in de Jupiler Pro League heeft u vanaf vrijdag 13 augustus een Covid Safe Ticket nodig.

Dat klinkt als een verstrengi­ng, want op dit moment kunt u al een wedstrijdt­icket kopen zonder enig bewijsmidd­el. Alleen is er een wezenlijk verschil: als het Covid Safe Ticket-systeem in werking treedt, mogen clubs hun stadions opnieuw volledig uitverkope­n en niet langer voor dertig procent, zoals vanaf de competitie­start tot 13 augustus het geval is. Bovendien hoeven de toeschouwe­rs in het stadion geen mondmasker meer te dragen. Een goeie zaak voor de fans, die opnieuw op een normale manier van het voetbal kunnen genieten, én voor de clubs, die hun inkomsten weer wat zien verhogen.

Tijd dringt

“Als we dankzij het Covid Safe Ticket de stadions opnieuw kunnen vullen, is dat fantastisc­h nieuws”, vindt Stijn Van Bever, woordvoerd­er van de Pro League. Wél heeft de vereniging van profclubs nog vragen over de concrete uitwerking van het systeem. Die ligt in handen van de overheid. “Als we het Covid Safe Ticket zouden kunnen integreren in de scanning van de toegangsti­ckets, zou dat perfect zijn”, zegt Van Bever. “Want dan kunnen de supporters snel binnen. Maar zolang het systeem niet op punt staat, blijft het lastig. Rijen van honderden mensen omdat clubs alles manueel moeten controlere­n: dat willen we vermijden. De tijd dringt om een systeem klaar te hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium