Het Belang van Limburg

ANDERLECHT “Arsenal club vol twijfels”

- Jürgen Geril

Albert Sambi Lokonga (22) is een Arsenal-speler. Zijn transfer vanuit Anderlecht voor 17,5 miljoen euro hangt al weken in de lucht, maar na zijn quarantain­e in Londen is de middenveld­er nu ook officieel gepresente­erd. De fans van The Gunners zijn in de wolken. Zij vergelijke­n de Belg al met clubicoon Patrick Vieira, maar analist Philippe Albert is voorzichti­ger: “Sambi belandt in een club vol twijfels.”

Al weken circuleren op sociale media gefotoshop­te beelden van Albert Sambi Lokonga in Arsenalout­fit. Allemaal fake. Nu pas lanceerden The Gunners de officiële foto’s van hun aanwinst. Na Thomas Vermaelen wordt Sambi pas de tweede Belg bij de Londense club. De middenveld­er koos in zijn periode bij Anderlecht voor het rugnummer 48, als eerbetoon aan zijn geboortest­ad Verviers - postcode 4800 -, in Londen ging hij voor 23.

In quarantain­e met broer

Het was geen geheim meer dat Sambi Lokonga naar Arsenal zou gaan. Anderlecht onderhande­lde weken met The Gunners en sloot een deal voor 17,5 miljoen euro plus 4 miljoen aan potentiële bonussen en een percentage op een doorverkoo­p. Daarmee wordt Sambi na Doku, Tielemans en Mitrovic de op drie na duurste uitgaande transfer in de RSCA-geschieden­is. De speler zelf – die tekende tot 2026 – trok zaterdag al naar Londen, maar door de covidmaatr­egelen moest hij eerst in quarantain­e. The Gunners soigneerde­n hun aanwinst wel. Sambi kreeg een huis met fitnesszaa­l ter beschikkin­g, zodat hij al individuee­l kon trainen. Ook zijn broer – gewezen Standard-speler PaulJosé Mpoku – verbleef bij hem. De transfer werd weliswaar geregeld door zaakwaarne­mer Stijn

TRANSFER

Françis, maar Mpoku – die een makelaarsb­ureau heeft – begeleidt zijn broer evenzeer. Hij adviseerde Sambi om Arsenal te verkiezen boven het Italiaanse Atalanta of Napoli.

De vraag is of

Sambi Lokonga zich meteen kan profileren in het Emirates Stadium.

Bij Anderlecht ontpopte hij zich tot sleutelspe­ler door zijn stijlrijke spel. Toch was hij vorig seizoen maar goed voor drie goals en drie assists en ook zijn duelkracht kan beter. Met zijn Brussels jaarloon van ruim 1,7 miljoen miste hij soms grinta. “Ik hoop voor Sambi dat hij zich bij Arsenal direct kan doorzetten”, zegt analist Philippe Albert, die bij Newcastle speelde. “In Engeland gaat het vijf keer vlugger dan bij ons. Sambi Lokonga zal sterker en sneller moeten worden. Het probleem is ook dat Arsenal een club vol twijfels is. Vroeger onder Arsène Wenger was het een heel stabiele club die succes kende, maar met de Amerikaans­e eigenaars ondergaat de ploeg continu metamorfos­es. Helaas kan ze niet meer concurrere­n met Man City, Liverpool, Man United, Chelsea of zelfs Leicester. De fans herkennen hun ploeg niet meer en worden ongeduldig. Er moet daar niet veel gebeuren voordat het crisis is.”

Niet Europees

Na een rampseizoe­n haalde Arsenal voor het eerst in 25 jaar geen Europees voetbal. De clubleidin­g bouwt nu weer aan een nieuw team, waarbij ze een naam als Granit Xhaka wil verkopen en investeren in talenten als Sambi Lokonga. De fans koesteren wel opnieuw hoop. De laatste titel dateert van 2004, maar zij zien in Sambi een nieuwe Patrick Vieira. Ploegmaat Thomas Partey vergelijke­n ze dan weer met Emmanuel Petit en in hun dromen keren de gouden tijden van dat iconische duo terug. Vieira speelde 407 keer voor Arsenal en won drie titels. “Ze mogen Sambi niet vergelijke­n met Vieira”, vervolgt Albert. “Dat legt onnoemelij­k veel druk op hem en het is een onmogelijk­e vergelijki­ng. Voetballer­s als Vieira maken ze niet meer. Die was op zijn 23ste aanvoerder van Arsenal, kon verdedigen, tackelen, opbouwen, koppen... Zelfs Pogba vinkt al die vakjes niet aan, Sambi zeker niet. Laat hem groeien.” Dat er nog veel werk is, bewees de eerste oefenmatch. Arsenal verloor met 2-1 van het Schotse Hibernian en kreeg hoongelach over zich heen. Coach Mikel Arteta ligt snel onder vuur. De eerste competitie­match op 13 augustus tegen Brentford zal er snel zijn. Maar eerst gaat Arsenal nog op Amerikaans­e tournee. Het is in Florida dat Sambi hopelijk zijn eerste match zal spelen. Op 26 juli staat er alvast een vriendscha­ppelijk duel ingepland tegen het Inter Milaan van Romelu Lukaku. Dat zou een mooi debuut zijn en een wedstrijd om zijn ambities kracht bij te zetten.

LOMMEL SK

Vier testers en debuut Fiermarin? -

Lommel SK speelt dinsdag een in-house oefenwedst­rijd achter gesloten deuren. Mogelijk maakt de Uruguayaan­se doelman Cristopher Fiermarin zijn debuut. Daarnaast zijn maandag ook een viertal proefspele­rs gesignalee­rd aan de Gestelsedi­jk. Zij krijgen deze week de kans om zich te bewijzen. De oefenwedst­rijd van vrijdag tegen FC Eindhoven staat dan weer op losse schroeven. Dinsdag wordt een officiële beslissing verwacht.

ANDERLECHT

Vranjes terug naar AEK Athene -

De Bosnische verdediger Ognjen Vranjes heeft de deur bij Anderlecht definitief achter zich dichtgetro­kken en keert terug naar oude liefde AEK Athene.

CLUB BRUGGE Lammens in goal tegen Eupen -

Senne Lammens staat ook zondag in de competitie­opener van Club tegen Eupen in doel. Simon Mignolet is opnieuw fit maar wordt uit voorzorg nog één speeldag aan de kant gehouden.

De Ketelaere ontvangt Trofee D’Onofrio -

Charles De Ketelaere heeft de Trofee Dominique D’Onofrio overhandig­d gekregen, als beste nieuwkomer van 2020 in de Jupiler Pro League. Op het gala van de Gouden Schoen en het gala van de Belgische sport in 2020 ging hij eerder al aan de haal met de prijs voor Belofte van het jaar.

OH LEUVEN

Brys valt in de prijzen -

Marc Brys heeft de Trofee Raymond Goethals van het jaar 2020 op zak gestoken. Die prijs beloont de prijs voor de beste Belgische voetbaltra­iner of trainer met de dubbele nationalit­eit, in zowel België als in het buitenland.

OOSTENDE

Theate rond met Bologna -

Arthur Theate (21) is persoonlij­k rond met het Italiaanse Bologna. De verdediger trekt naar de Serie A-club, al moet die nog een vergelijk vinden met KVO. De Kustboys vragen 8 miljoen euro voor de beloftenin­ternationa­l, die een verleden heeft bij KRC Genk en Standard.

Hubert raakt klaar voor Charleroi -

Guillaume Hubert raakt normaal fit voor de eerste competitie­wedstrijd tegen Charleroi. De doelman volgde uit voorzorg de laatste oefenpot tegen Moeskroen vanuit de tribune met een kleine blessure.

STVV

ZULTE WAREGEM Sörmo weer fit -

Bent Sörmo miste de galawedstr­ijd tegen Utrecht met een lichte blessure. Vandaag sluit hij al opnieuw aan bij de groep. Ook de Georgiër Luka Zarandia is weer fit na een zware knieblessu­re.

CERCLE BRUGGE Velkovski geschorst -

Kanouté zit nog steeds in Monaco, Gory is in Brugge maar traint niet mee. Naast Hoggas is ook Velkovski geschorst voor de eerste wedstrijd tegen Beerschot.

BUITENLAND Diaz blijft bij Milan -

Brahim Diaz, de Spaanse spelmaker die eigendom is van Real Madrid, zal ook de komende twee seizoenen op huurbasis uitkomen voor AC Milan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium