Het Belang van Limburg

WERCHTER PARKLIFE

- Eva De Poorter

WERCHTER

Werchter Parklife noemt hij met een knipoog “het chicste tuinfeest ter wereld van Herman Schuermans” en dat hij weer voor een publiek kan optreden, ontroert hem. En of muzikant Bart Peeters (61) blij is dat hij weer op het podium mag staan met De Ideale Mannen. Eind juli zelfs twee keer op een dag. 19 januari 2020. Bart Peeters weet de datum van zijn laatste concert voor de coronapand­emie is losgebarst­en nog perfect. “Dat was de laatste keer in de Lotto Arena. Toen zei mijn broer Stijn, die ook mijn manager is: ‘Er is iets aan de hand. Er komt een ‘lockdowntj­e’ van een week of drie. Maak maar een liedje, want we doen daarna nog concerten’”, zegt Peeters. Dat is toch even anders uitgedraai­d. “Ik had toen een nieuw nummer geschreven om de show mee te openen, voor wanneer het weer voorbij zou zijn. Maar ik heb Winterdip is over pas onlangs kunnen uitbrengen.” Zestien maanden zonder optredens dus. Tot het begin juli weer mocht. Met concerten in de Ghelamco Arena, Werchter Parklife en de nieuwe Proximus Pop-up Arena in Middelkerk­e. “We zijn een circus, familie en vriendenkr­ing van 25 man. Samen hadden we er oneindig veel goesting in om weer op een podium te staan. Met de band vind ik al geweldig. Dat er nu weer een publiek is dat kei-enthousias­t is, dat ontroert me tot tranen toe.”

“Die terugkeer naar het podium liep gelukkig vertrouwde­r dan ik had gedacht. Net zoals je het niet verleert om te fietsen, verleer je het ook niet om op te treden. Meer zenuwen dan anders waren er niet, ik denk dat het meer opwinding is. Een beetje zoals je zestien maanden niet hebt mogen eten, en dan mag je ineens weer naar de frituur.”

Nog niet stagediven

Wat Peeters ook niet kwijtgespe­eld is in die zestien maanden, is zijn energie. Hij stuitert weer als vanouds op het podium. “Dat is het gekke. Ik doe zangoefeni­ngen en repeteer mijn muziek. Maar over een stage-act denk ik nooit na. Ik had me nochtans voorgenome­n om rustig te beginnen. Ik kan je zeggen: dat is mislukt. (lacht) Ik besef dat ik tot een rare mensensoor­t behoor. Vroeger ging ik al eens stagediven, dat is nu het enige wat niet kan door corona. Een keer ben ik het publiek in gerend op veilige afstand en met een mondmasker, maar dat vond ik wat spooky.”

Op donderdag 29 juli kunnen fans hem nog eens twee keer aan het werk zien op Werchter Parklife. “Toch wel het chicste tuinfeest ter wereld, van organisato­r Herman Schuermans”, zegt hij lachend. Op 12 augustus zakt hij met De Ideale Mannen af naar de nieuwe Arena5, een openluchtc­oncertruim­te aan de Brusselse Heizel. “Vlakbij het Atomium optreden, ik ken minder tot de verbeeldin­g sprekende plekken. Ik hou enorm van die Brusselse sfeer. We stonden ooit op de Grote Markt te spelen, toen we doorhadden dat ons publiek maar deels Vlaams was. Voor de rest stonden daar mensen uit pakweg Japan en Frankrijk. Toch werkt dat. Je ziet maar, het Nederlands wordt echt onderschat als wereldtaal.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium