Het Belang van Limburg

Nog weken vechten tegen het water

- Sanne Deferme

Terwijl de meeste gemeenten stilaan aan de opkuis beginnen, is het op andere plaatsen nog wachten tot het water wegzakt. In Herk-de-Stad vreest burgemeest­er Bert Moyaers (Vooruit) dat dat nog dagen tot zelfs weken kan duren. “Zeker als het in het weekend opnieuw gaat regenen.”

In Herk-de-Stad is het overstromi­ngsgevaar nog altijd niet geweken. De dijkbreuk in de Demer en de kunstmatig­e bres in de Gete werden er dan wel gedicht, maar maandag ontstond er weer een nieuwe bres in de Gete op de grens tussen Halen en Herk-de-Stad. Al zouden daar voorlopig geen huizen bedreigd zijn. De druk op de verzadigde dijken blijft dus wel groot. In de Neerstraat en Stationsst­raat in Schulen staat het water op sommige plaatsen nog steeds tot tegen de gevels van huizen.

“Mensen zijn nog altijd aan het vechten om het water buiten te houden”, zegt Moyaers. “We gaan nog heel lang met dat water zitten. Het peil daalt slechts 1 tot 2 centimeter per dag. Momenteel is het mooi weer, maar als er aan het einde van de week zware regenbuien of onweer zou komen, zitten we opnieuw in de problemen. De dijken en het landschap zijn immers helemaal verzadigd.”

Dat het water zo traag zakt, maakt het ook moeilijk om de schade vast te stellen. “In Schakkebro­ek is het water wel al weggetrokk­en”, zegt Moyaers. “Daar heeft het water zich grotendeel­s beperkt tot de straten en zijn de woningen redelijk gespaard gebleven. En dan is er nog de kunstmatig­e bres in de Gete die gigantisch­e schade aan de landbouw teweeg zal brengen.”

Moelingen

In Moelingen bij Voeren konden inwoners vrijdag aan de opkuis beginnen, en dat ging het hele weekend en maandag voort. Nu de rivier Berwijn weer gezakt is, worden de gevolgen van de overstromi­ng goed zichtbaar.

“Er is schade in de woningen, maar ook op de weilanden is veel zwerfvuil achtergebl­even dat opgeruimd moet worden”, zegt burgemeest­er Joris Gaens (Voerbelang­en). Daarnaast is er ten westen van Moelingen een brugje van het fietsroute­netwerk vernield.” Hoeveel bewoners er precies getroffen zijn, is nog niet duidelijk. “We hebben woensdagav­ond honderdvee­rtig woningen in Moelingen geëvacueer­d. Die bewoners zullen allemaal wel in meer of mindere mate schade hebben.”

Hasselt en Alken

Ook in Hasselt en in Alken zijn ze nog volop bezig met de schade op te meten. “In onze gemeente zijn vooral woningen getroffen”, zegt burgemeest­er van Alken Marc Penxten (N-VA). “Die kosten zijn grotendeel­s voor de verzekerin­g, maar we bekijken nu of we als gemeente bijvoorbee­ld kunnen tussenkome­n in de kosten om afval naar het containerp­ark te brengen.”

Sint-Truiden

In Sint-Truiden kregen enkele woningen in Zepperen en Melveren water binnen. “De analyse van de schade is daar nog volop bezig”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “Maar het is vooral de fruitsecto­r die enorme schade heeft opgelopen.”

Provincie

Gouverneur Jos Lantmeeter­s liet intussen weten een plan van aanpak klaar te hebben.

“Mijn kabinet zal de nazorg coördinere­n. Aan de burgemeest­ers hebben we alvast gevraagd om de noden in hun gemeente op te lijsten. Daarmee zullen we dan aan de slag gaan, samen met Hart voor Limburg en het Rode Kruis. We willen daarbij zo snel mogelijk te werk gaan. Wie vandaag in een vuil huis zit, wil niet dagenlang zitten wachten op hulp”, aldus de gouverneur.

“Het waterpeil daalt slechts één tot twee centimeter per dag”

Bert Moyaers (Vooruit), burgemeest­er Herk-de-Stad

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? In de Neerstraat (foto) en Stationsst­raat in Schulen staat het water op sommige plaatsen nog steeds tot tegen de gevels van huizen. “Mensen zijn nog altijd aan het vechten om het water buiten te houden”, zegt burgemeest­er van Herk-de-Stad Bert Moyaers (foto inzet).
FOTO SERGE MINTEN In de Neerstraat (foto) en Stationsst­raat in Schulen staat het water op sommige plaatsen nog steeds tot tegen de gevels van huizen. “Mensen zijn nog altijd aan het vechten om het water buiten te houden”, zegt burgemeest­er van Herk-de-Stad Bert Moyaers (foto inzet).
 ?? FOTO KH ??
FOTO KH

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium