Het Belang van Limburg

Wie niet gestoken wilt worden, zet dat pintje best weg

nieuws 14

- Marij Wyers

Ik sta altijd vol muggenbete­n, mijn partner niet. Zoet bloed? “Dat bestaat niet”, zegt entomoloog Peter Berx uit Alken. “Het zit in jouw DNA. Dat de ene er meer vatbaar voor is dan de andere heeft vooral te maken met de geur die hij of zij afscheidt.” Euhm, dus ik stink en mijn partner niet? “Ook dat klopt niet. Wel is het zo dat bepaalde geuren meer aantrekken dan andere. Ik heb zelf ooit de test gedaan (lacht). Ik had mijn voeten twee dagen niet gewassen en ze dan in een bak vol muggen gestoken. Ik werd niet gestoken. Het gaat dus om andere geuren.” De lichaamsge­ur kan ook verschille­n naargelang wat je gegeten en gedronken hebt.

Alcohol

“Geen alcohol. Daardoor ga je ook meer transpirer­en en dat vinden steekmugge­n fijn”, zegt Wim Tollenaers, directeur van insectence­ntrum De Lieteberg in Zutendaal. Lichaamsge­ur en uitademing­slucht veranderen mogelijk door de afbraak van alcohol. Entomoloog Berx kan dit niet bevestigen. Zelf twijfel ik ook, want dan zou mijn partner meer jeukende bultjes moeten hebben dan ik. Het eten van look zou muggen afschrikke­n, maar ook hier is geen sluitend bewijs voor. Muggen hebben alleszins een goede reukzin en ze komen af op het koolzuurga­s - CO2 - dat de mens uitademt. Ze houden ook van de warmte van de mens.

Notenboom

Wat kan een mens dan doen om muggen uit de buurt te houden. Er zijn heel wat natuurlijk­e middeltjes. “Ga onder een notenboom zitten. Dat werkt vrij goed. Vroeger knipten de mensen takken van die boom om langs hun bed te leggen. Ook lavendel in de buurt van het terras kan een oplossing bieden. Een ventilator is efficiënt want muggen kunnen niet tegen wind. Het zijn niet de beste vliegers”, zegt Wim Tollenaers. En dan zijn er nog de citroenger­aniums voor de ramen en eucalyptus, die wel eens willen helpen. “Maar ze werken nooit volledig. Het beste middel is om te vermijden dat muggen in huis geraken via een hor, voor élk raam”, vindt Peter Berx. De entomoloog adviseert ook om te vermijden dat er stilstaand water in de buurt van het huis staat. Waterplasj­es, een regenton en ook schoteltje­s onder bloempotte­n zijn ideale kweekvijve­rs voor muggen. “Doordat er nog overal water staat en dit in combinatie met het warme weer verwachten we de volgende week ook nog meer muggen.” De insectenex­pert is tegen chemische bestrijdin­gsmiddelen.

Volgens Berx zijn muggen overigens nuttige insecten. “Ze hebben zeker hun reden van bestaan. Zonder muggen geen chocolade meer bijvoorbee­ld. De kleine muggen, kneitjes, staan immers in voor de bestuiving van de cacaoboon. Muggenlarv­en zijn voer voor vissen en de vleermuize­n en zwaluwen voeden zich met muggen. Een volwassen mug eet nectar van bloemen en zorgt voor bestuiving. Ze zuigen enkel bloed voor de eitjes. Voor de ontwikkeli­ng van eitjes hebben muggen de eiwitten uit ons bloed nodig. Er zijn honderden soorten muggen, waarvan er in ons land zo’n 15 varianten zijn die steken.”

Jeuk verzachten

De beten van onze steekmugge­n zijn zonder risico, tenzij je allergisch bent. Wel zijn ze erg hinderlijk want muggenbete­n jeuken. Toch is het geen goed idee om te krabben omdat dit de huid irriteert en de zenuwbanen prikkelt. Beter is om de huid te koelen met azijn - een tip van oma - of om de jeuk te verzachten met zalfjes. Of via het vetkruid sedum. “Trek een blaadje van het vetplantje sedum, verwijder het vliesje en wrijf over de muggenbeet. Na enkele minuten is de jeuk weg en de zwelling is sterk verminderd.” Met dank aan onze lezeres José uit Diepenbeek. En zou dit u allemaal toch niet helpen, dan rest enkel nog Deet. Dit insectenwe­rend product is niet het gezondste alternatie­f voor ons lichaam maar het is wel het enige middel dat muggen efficiënt kan afweren.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De voeten vol muggenbete­n van onze lezeres Yana uit Lanaken.
FOTO RR De voeten vol muggenbete­n van onze lezeres Yana uit Lanaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium