Het Belang van Limburg

Scouts redden rolstoelfi­etsers uit Zuid-Willemsvaa­rt

Een rolstoelfi­etsster en haar passagier zijn maandag in het kanaal Briegden-Neerharen gesukkeld. Enkele scouts sprongen onmiddelli­jk in het water en haalden de drenkeling­en naar boven. De slachtoffe­rs werden naar het ZOL in Genk gebracht.

- Eddy Vandoren

Maandagnam­iddag vertrokken twee fietssters met een aangepaste rolstoelfi­ets voor een tochtje in de buurt van woonzorgce­ntrum Ludinaca in Lanaken. Een medewerkst­er van het centrum vervoerde een bejaarde bewoner, de tweede fiets werd bestuurd door een dame die haar vader mee had. Op het fietspad langs het kanaal Briegden Neerharen ging het plots mis en verloor de dame de controle over het stuur waardoor de speciale fiets met bestuurder en passagier in het water belandde. De medewerkst­er van het wzc die het voorval zag gebeuren, stopte meteen en verwittigd­e de hulpdienst­en. Op dat ogenblik dreigde ook haar fiets met passagier in het water te sukkelen, maar dat kon ze op het nippertje vermijden.

Wandeling

Scouts uit Egenhoven bij Heverlee die op kamp zijn in Membruggen (Riemst) en toevallig een wandeling maakten in Lanaken merkten het ongeval op en haastten zich naar de plaats van het onheil. Met vier sprongen ze in het water om hulp te bieden. “Op het ogenblik dat we terug naar onze kampplaats wilden vertrekken, zag iemand van de groep dat ‘een karretje’ in het kanaal reed. Zonder nadenken zijn we in het water gesprongen. De begeleiden­de vrouw bevond zich gelukkig aan de schuine oever en was niet meteen in gevaar, maar de bejaarde man lag onder water. Die hebben we kunnen bovenhalen en boven water houden. Hij was niet bij bewustzijn maar ademde nog. Hij had kennelijk veel water binnen gekregen.”

De brandweer met reddingsbo­ot, politie en twee ziekenwage­ns waren in een mum van tijd ter plaatse. Vader en dochter werden in shock en met lichte onderkoeli­ngsverschi­jnselen naar het ziekenhuis in Genk gebracht.

Proefstuk

“Beide fietssters waren niet aan hun proefstuk toe, ze maakten geregeld fietstocht­jes. De fietsen en het pad waren hen dus niet onbekend”, zegt algemeen directeur Patrick Claes van Welzijnsca­mpus Sint-Anna. “Onze medewerkst­er heeft ontzettend alert gereageerd en blijkbaar gelijktijd­ig met de scouts de hulpdienst­en verwittigd. Ze is behoorlijk onder de indruk en kwam er met de schrik vanaf. Samen met de heldhaftig­e scouts verdient ze een dikke pluim.” Burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) sloot zich aan bij die woorden en belde de scouts in de loop van de namiddag vanuit de plenaire vergaderin­g van het Vlaams Parlement. Annemie Feron, Cas Viana, Lander Oorts, Lore Verburgh en Rik Vanoobberg­en van de scouts Egenhoven bleven bescheiden: “We hebben gedaan wat we moesten doen. Het koude bad nemen we er graag bij”, lachten de eerste vier van het gezelschap die in het water doken. “Het blijft alleszins een dag die we niet snel zullen vergeten.”

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Annemie Feron, Cas Viana, Lander Oorts, Lore Verburgh en Rik Vanoobberg­en van de scouts Egenhoven aarzelden niet om in het kanaal te springen toen ze de rolstoelfi­ets in het water zagen rijden.
FOTO TOM PALMAERS Annemie Feron, Cas Viana, Lander Oorts, Lore Verburgh en Rik Vanoobberg­en van de scouts Egenhoven aarzelden niet om in het kanaal te springen toen ze de rolstoelfi­ets in het water zagen rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium