Het Belang van Limburg

Nog een extra wolfje in Limburg

- HOUTHALEN-HELCHTEREN/PELT Mireille Maes

August en Noëlla kregen dit jaar minstens vijf welpen. Dat maakte het INBO bekend. Nieuw is ook dat in het voorjaar een wolf voorbij een cameraval passeerde in natuurgebi­ed Hageven.

Alle nieuwe welpen van het Limburgse wolvenpaar samen fotografer­en is geen sinecure. Al in mei passeerde een eerste welpje een camera. Daarna werden er al eens twee welpen samen met moeder Noëlla gefilmd. Half juni kon boswachter Ernesto Zvar ’s morgens vroeg vier welpen tellen in het gezelschap van een jaarling. De daarop volgende weken passeerden ook al eens drie welpen de camera. Een film van 27 juni bracht aan het licht: er zijn minstens vijf welpen, net zoals vorig jaar. Al is het best mogelijk dat het er nog meer zijn. Van de welpen van vorig jaar leven er nog drie. De twee vrouwtjes verongeluk­ten. En vermoedeli­jk is er van die drie mannetjes eentje vertrokken. De twee andere - intussen jaarlingen waren de voorbije maanden meestal in de buurt van de ouders en de nieuwe welpen, ze gaan vaak samen met de ouders op jacht en zorgen ook mee voor de jongen.

Hageven

Op 2 april werd ook in het Hageven in Neerpelt voor het eerst een wolf gezien. Het gebied ligt op de rand van zowel het territoriu­m van de roedel van August en Noëlla als van de solitaire wolf (GW1625m) die net over de grens in Nederland is gevestigd. De kans is volgens wolvenkenn­ers klein dat het een van de wolven van ‘onze’ roedel is. Dat konden ze afleiden uit het beeldmater­iaal. De wolf die in Pelt passeerde, kan de zwerver zijn die enkele dagen later in de Kempen werd gesignalee­rd. Maar het zou ook de ‘Nederlands­e’ wolf kunnen zijn.

Lammetjes

En twee weken later dook in Hamont-Achel opnieuw een wolf op. Vijf kilometer vanaf de plek waar de beelden in het Hageven waren gemaakt, werden twee lammetjes door een wolf doodgebete­n. DNAonderzo­ek maakte duidelijk dat het zeker een wolf was. Alleen was het niet duidelijk genoeg om het individuel­e DNA-paspoort van de dader eruit te halen. De meest plausibele dader hier is een wolf van de roedel uit Hechtel-Eksel of de wolf die zich in Nederland gevestigd heeft.

 ?? FOTO INBO ?? De beelden waarop de vijf welpen te zien zijn, worden niet vrijgegeve­n omdat de locatie te herkenbaar is.
FOTO INBO De beelden waarop de vijf welpen te zien zijn, worden niet vrijgegeve­n omdat de locatie te herkenbaar is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium