Het Belang van Limburg

“Hij heeft mama nog van spoor geduwd”

- Geert Houben

De 83-jarige Paul Jansen is zondag rond 22.30 uur overleden na een aanrijding met een trein op de overweg in de Spalbeekst­raat in Hasselt. Samen met zijn vrouw Magdalena Ruttens (82) stak hij daar na een avondwande­ling het spoor over op amper 100 meter van zijn deur.

Paul Jansen en zijn vrouw Magdalena Ruttens (82) maakten wel vaker een wandeling in de buurt. “Papa was de laatste tijd wat moeilijk ter been en had beweging nodig. Omdat het zondag nogal warm was, hebben ze waarschijn­lijk tot ’s avonds gewacht om naar buiten te gaan”, zucht Erik, die in het appartemen­t vlak onder zijn ouders in de Spalbeekst­raat woont. Hoe het ongeval precies is gebeurd, is nog onduidelij­k. Maar Paul was op slag dood. Zijn vrouw verblijft in het ziekenhuis en haar toestand is stabiel.

Heldendaad

De politie gaat uit van een ongeval. Vermoedeli­jk sloeg Paul Jansen in paniek toen de bel begon te rinkelen voor een aankomende trein. In het ziekenhuis kreeg Erik te horen dat zijn vader, een gepensione­erde Umicore-arbeider uit Neerpelt, een heldendaad verricht heeft. “Blijkbaar heeft hij mama nog van het spoor geduwd. Mama is daardoor niet geraakt door de trein. Ze heeft wel meerdere verwonding­en opgelopen aan een kant van haar lichaam: haar knie, pols, oogkas … Intussen heeft ze een operatie aan het hoofd ondergaan. De artsen hebben haar in een kunstmatig­e coma gebracht. De vraag is hoe lang dat zal duren en hoe ze eruit zal komen.”

Signalisat­ie

Spoornetbe­heerder Infrabel wijst erop dat de signalisat­ie correct heeft gewerkt aan de overweg. “Onmiddelli­jk na het ongeval is een specialist ter plaatse gegaan. Hij heeft de overweg gecontrole­erd. Alles functionee­rde zoals het hoort”, benadrukt woordvoerd­er Thomas Baeken. Wanneer de bel rinkelt, is er volgens Baeken voldoende tijd om aan de overkant te geraken. “Alles is verlopen volgens de regels. De lichten springen op rood en tegelijker­tijd rinkelt de bel. Na een 15-tal seconden gaan de slagbomen naar beneden. Zwakke weggebruik­ers hebben vanaf de start van het belsignaal gemiddeld 45 tot 60 seconden de tijd om zich uit de voeten te maken.”

Hulp voor machinist

De bestuurder van de trein kon gezien de snelheid van zijn trein niets meer doen om een aanrijding te voorkomen. De man krijgt psychologi­sche bijstand. “Wij werken met buddies, mensen die speciaal opgeleid zijn om de treinbestu­urder op te vangen”, vertelt woordvoerd­er Bart Crols. “Daarna is er zowel medische als psychologi­sche opvang voor onze collega voorzien. Het is nog niet duidelijk wanneer hij het werk zal hervatten.”

Paul Jansen laat een vrouw, zoon en twee kleinkinde­ren na. “Onze kleinste van 8 jaar vatte het maandagmor­gen nog niet helemaal. Door corona schermden wij de kinderen van mijn ouders af. Veel hebben ze elkaar de jongste tijd niet gezien. En nu gebeurt dit”, zucht Erik.

“Blijkbaar heeft hij mama nog van het spoor geduwd. Ze is daardoor niet geraakt door de

trein”

Erik Jansen

Zoon

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Magdalena Ruttens en Paul Jansen maakten een avondwande­ling, maar geraakten om onduidelij­ke reden niet op tijd weg bij de afgesloten spooroverw­eg.
FOTO RR Magdalena Ruttens en Paul Jansen maakten een avondwande­ling, maar geraakten om onduidelij­ke reden niet op tijd weg bij de afgesloten spooroverw­eg.
 ?? FOTO TP ?? Het ongeval gebeurde zondagavon­d rond 22.30 uur op honderd meter van het huis van de familie Jansen.
FOTO TP Het ongeval gebeurde zondagavon­d rond 22.30 uur op honderd meter van het huis van de familie Jansen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium